Avioane invizibil pe radar de tip F-35 din dotarea forțelor SUA au fost folosite joi pentru prima dată într-o misiune de luptă, bombardând un obiectiv al insurgenților talibani în Afganistan, au declarat oficiali americani, informează site-ul publicației Stars and Stripes, citată de Mediafax.

F-35 la Le BourgetFoto: Hotnews

Totuși, Statele Unite nu sunt prima țară care utilizează F-35 în misiuni de luptă. Israelul a anunțat încă din în luna mai că efectuat atacuri aeriene cu această aeronavă de generația a cincea.

Avioane F-35B ale Corpului Pușcașilor Marini, care au decolat de pe nava de asalt amfibiu USS Essex, au atacat o țintă statică din Afganistan, potrivit informațiilor comunicate de Comandamentul Central al Forțelor Navale SUA și de Corpul Pușcașilor Marini. Comandatul forțelor terestre din zonă a evaluat atacul aerian ca fiind un succes, au precizat autoritățile militare americane.

Varianta F-35B, folosită de Corpul Pușcașilor Marini din SUA, poate decola pe o distanță scurtă și poate ateriza vertical.

Programul de dezvoltare al avionului F-35 a fost marcat de numeroase probleme tehnice, întârzieri și depășiri ale costurilor, și este considerat ca fiind cel mai scump program militar din istoria Statelor Unite. Se estimează că Pentagonul va plăti peste 400 de miliarde de dolari pentru cele 2.456 de avioane F-35 pe care intenționează să le achiziționeze.