Secretarul american al apararii, Robert Gates, a solicitat Germaniei sa trimita mai multe trupe in Afganistan, informeaza BBC.

Oficialul de la Pentagon a avertizat ca, fara trupe suplimentare, forta internationala condusa de NATO ar putea sa-si piarda credibilitatea.

Scrisoarea lui Gates catre Ministerul Apararii de la Berlin a fost descrisa drept "neobisnuit de dura" de catre presa germana. La randul sau, ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, se pare ca a trimis un raspuns "sever", afirma sursele.

Gates a cerut Germaniei sa ia in considerare aprobarea unui nou mandat care ar permite trimiterea de noi trupe in Afganistan, in special in zona de sud, confruntata cu violente.

Schimbul de scrisori intervine intr-un moment in care exista tot mai multe voci care sustin ca misiunea NATO din Afganistan este pe cale de a esua, dar si intr-o perioada marcata de tensiuni intre membrii Aliantei pe tema razboiului din zona.

Canada i-a transmis presedintelui american George W. Bush ca-si va retrage trupele din Afganistan anul viitor daca NATO nu va detasa mai multi soldati in regiune.

Premierul canadian Stephen Harper solicita ca Alianta sa trimita o forta suplimentara de 1.000 de soldati in zona Kandahar, unde activeaza 2.500 de militari canadieni. Mandatul actual al soldatilor canadieni in Afganistan va expira in februarie 2009.

Un raport realizat de o comisie independenta si dat publicitatii saptamana trecuta a recomandat ca soldatii canadieni sa ramana in zona pe timp nelimitat, precizand insa ca militarii sa fie retrasi daca nu se obtine sprijinul NATO.

SUA au promis, la randul lor, ca vor trimite in zona un contingent de 3.000 de infanteristi marini, insa oficialii americani au cerut Frantei si Germaniei sa deplaseze mai multi soldati in zona.

Pana in prezent, cele mai multe state membre ale NATO au refuzat sa trimita trupe suplimentare in zona de sud a Afganistanului.

In acest moment, Forta internationala aflata sub comanda NATO numara peste 37.000 de soldati aflati in diferite regiuni din Afganistan.