Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a declarat marți, 25 septembrie, că este "deranjat și profund dezamăgit" de anunțarea creării unui mecanism european al cărui obiectiv este acela de a permite țărilor și companiilor străine să scape de sancţiunile Statelor Unite împotriva Iranului, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Acest proiect a fost dezvăluit luni seară de către Uniunea Europeană după o întâlnire cu reprezentanții Republicii Islamice, Chinei și Rusiei în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York. Aceste țări sunt semnatare ale acordului nuclear cu privire la programul nuclear iranian din 2015, din care locatarul Casei Albe, Donald Trump, s-a retras în luna mai, restabilind toate sancțiunile americane împotriva Teheranului.

Potrivit mai multor diplomați europeni, ideea este de a crea un sistem de barter similar celui folosit de Uniunea Sovietică în timpul Războiului rece pentru a schimba petrol iranian pe produse europene fără tranzacții financiare.

"Aceasta este una dintre cele mai contraproductive măsuri care pot fi imaginate pentru pacea și securitatea regională", a declarat Secretarul de stat american în fața grupului de lobby United Against Nuclear Iran, în New York. El a acuzat Uniunea Europeană de "consolidarea Iranului în statutul său de prim stat în sprijinul terorismului" .

"Îmi imaginez că ayatollahii corupți și Gardienii revoluției", unitatea de elită a Republicii Islamice, "trebuie să fi râs bine în această dimineață" când au aflat despre anunțul european, a adăugat el. Consilierul pentru Securitatea națională al Casei Albe, John Bolton, a adăugat că Statele Unite ar fi "agresive și inflexibile" în aplicarea sancțiunilor.

"Uniunea Europeană este puternică în retorică, dar slabă în aplicarea acesteia", a spus Bolton. "Vom monitoriza dezvoltarea acestei structuri care nu există încă și pentru care nu a fost stabilită data creării. Nu intenționăm să-i permitem Europei sau altcuiva să evite sancțiunile noastre".