Șefa Curții Supreme a Poloniei a contestat reformele controversate ale guvernului și a jurat că va rămâne în funcție până în 2020, asta doar dacă nu se schimbă Consituția sau dacă moare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Malgorzata Gersdorf (65 de ani) a declarat pentruCNNcă reformele judiciare ale Guvernului sunt periculoase pentru democrație, într-o țară în care deja există conflicte cu restul Europei. Comentariile lui Gersdorf vin după ce Comisia Europeană a decis luni să dea în judecată Varșovia pentru încălcarea independenței justiției.

Una dintre reformele Guvernului vizează micșorarea vârstei de pensionare pentru judecătorii Curții Supreme de la vărsta de 70, la vârsta de 65. Această mișcare afectează 27 dintre cei 72 de judecători aflați acum la Curtea Supremă. Gersdorf nu vrea să accepte această reformă. „Nu voi demisiona, însă s-ar putea să nu pot să îmi fac treaba în această slujbă onorabilă", a declrata judecătoarea.

Comisia Europeană a decis luni să sesizeze Curtea de Justiție a UE (CJUE) cu o acțiune împotriva Poloniei, pentru a proteja independența Curții Supreme” din acest stat membru al Uniunii Europene, a informat CE, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Acțiunea executivului european la CJUE vine în constatarea „neîndeplinirii obligațiilor ce decurg din calitatea de stat membru din cauza încălcărilor principiului independenței judiciare generate de noua lege poloneză privind Curtea Supremă”.

De asemenea, Comisia Europeană solicită instanței de la Luxemburg să dispună măsuri provizorii până la pronunțarea unei hotărâri în cauză.

Comisia reclamă că „în temeiul acestei noi legi adoptate de Polonia, se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, existând astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecători ai acestei instanțe să fie forțați să iasă la pensie”.

„Măsura o vizează și pe prim-președinta Curții Supreme, al cărei mandat de 6 ani, prevăzut în Constituție, ar urma să se încheie înainte de termen”, mai spune CE.

Ce mai afirmă Comisia Eurpeană privind situația justiției din Polonia:

  • Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către Președintele Republicii, care poate fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu au fost stabilite criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă. Mai mult, singura garanție propusă de autoritățile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului Național Judiciar, organism care este în prezent constituit într-un mod care încalcă standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar.
  • Comisia Europeană își menține poziția potrivit căreia legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul UE întrucât aduce atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor. Comisia consideră, prin urmare, că Polonia nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.