Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut marţi, de la tribuna Adunării Generale ONU, reformarea structurală a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, relatează Mediafax.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Naţiunile Unite au obţinut succese incontestabile în cei 73 de ani, dar s-au îndepărtat de atingerea aşteptărilor omenirii în privinţa păcii şi bunăstării. Turcia devine vocea lumii spunând că lumea este mai mare de cinci ţări", a declarat Recep Tayyip Erdoğan, citat de cotidianul Hurriyet.

Consiliul de Securitate ONU are 15 state membre, dar doar cinci au statut permanent şi drept de veto - Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.

Liderul de la Ankara a declarat că Turcia este unul dintre principalii sponsori ai acţiunilor umanitare pe plan global. "Lumea noastră are nevoie mai mult ca niciodată de o guvernare globală şi de responsabilităţi comune", a spus Erdogan, citat de cotidianul The Guardian.

De la tribuna ONU, preşedintele Turciei a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gülen, acuzat de organizarea complotului militar din 2016.