Emmanuel Macron şi Donald Trump au căutat, în cursul unei întrevederi luni seară la New York, puncte de acord asupra subiectelor divergente între Franţa şi Statele Unite, au făcut cunoscut surse din cadrul preşedinţiei franceze, transmite AFP, citat de Agerpres.

Donald Trump si Emmanuel MacronFoto: Colaj foto

Timp de aproape o oră, cei doi lideri au discutat, în paralel cu Adunarea Generală anuală a ONU, despre marile subiecte internaţionale, printre care Siria şi Iranul, precum şi despre diferendele comerciale.

"Am avut foarte bune experienţe (bilaterale), câteodată mai puţin bune. Dar ele sunt 99% foarte bune", a declarat Donald Trump la începutul reuniunii care a avut loc într-un mare hotel din Manhattan.

Înconjuraţi de vicepreşedintele Mike Pence şi de şefii diplomaţiilor lor, cei doi şi-au strâns mâinile de două ori în faţa camerelor de televiziune, dar fără să pună în scenă aceeaşi efuziune ca la primele lor întâlniri.

"Suntem aici pentru a obţine rezultate", a anunţat Emmanuel Macron, referindu-se la securitatea comună, lupta împotriva terorismului sau Orientul Mijlociu.

Cei doi lideri "şi-au reafirmat angajamentul de a se coordona strâns în marile dosare", a precizat Casa Albă. Pentru anturajul preşedintelui francez, "există puncte de vedere divergente" între Washington şi Paris asupra anumitor subiecte, "dar mai repede privind abordarea şi metoda, decât obiectivele".

În raport cu anul trecut, "nu există un nou subiect de confruntare", a subliniat partea franceză. Pe de altă parte, Donald Trump şi-a exprimat interesul de a merge în Franţa pentru a participa la evenimentele care vor marca centenarul încheierii Primului Război Mondial, la 11 noiembrie.

Cu această ocazie, el ar putea participa la Forumul pentru Pace, unde Parisul a invitat peste o sută de lideri.

Marţi dimineaţă, Emmanuel Macron şi Donald Trump urmează să ia cuvântul în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite la care sunt prezenţi în această săptămână circa 130 de şefi de stat şi de guvern, la New York.