Statele care susțin acordul nuclear cu Iranul au anunțat luni că vor continua să lucreze la crearea unui mecanism special pentru menținerea comerțului cu Teheranul, după ce președintele american a anunțat în luna mai că retrage SUA din înțelegere, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"O parte esențială a acordului și a implementării sale este posibilitatea oferită Iranului de a îi fi ridicate sancțiunile, iar din acest motiv discutăm în această seară pași operaționali concreți", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Iranul are argumente și motive bune de a rămâne în acord", a adăugat Mogherini.

Donald Trump a semnat în luna august ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

În acest context, miniștrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar și-au luat angajamentul de a proteja firmele europene care colaborează cu Iranul. Donald Trump a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.