​Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat luni că există riscul unui război perpetuu în Siria dacă Rusia va refuza să prelungească acordul de încetare a focului pentru o lună în provincia Idlib, relatează site-ul cotidianului The Guardian, citat de Mediafax.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Afirmațiile oficialului francez au fost făcute în contextul în care săptămâna aceasta va avea loc cea de a 73-a reuniune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Le Drian a mai declarat că Franța este pregătită să susțină Turcia în încercarea de a obține aprobarea Consiliului de Securitate ONU privind regiunea siriană Idlib.

Acesta a afirmat că președintele sirian Bashar al-Assad "a câștigat războiul, dar nu a câștigat pacea, iar dacă nu va câștiga pacea, va continua să fie război".

Preşedinţii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au ajuns săptămâna trecută la o înțelegere privind constituirea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib. În zona demilitarizată vor patrula militari turci şi ruşi.

Cu toate acestea, înțelegerea este limitată. Le Drian a declarat că aceasta conține multe lacune și că "este responsabilitatea președintelui Bashar al-Assad și a celor care îl susțin să găsească o soluție politică, altfel va exista un război perpetuu".