Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în urma unei ședințe a cabinetului său, că își va menține calmul și nu va renunța la planul său privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează site-ul agenției Dpa, citat de Mediafax.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Downing Street a anunțat că ședința a durat patru ore.

"May a făcut clar că trebuie să ne menținem calmul și să punem presiune pe Uniunea Europeană din cauza unor critici pe care ni le-au adresat", a declarat secretarul britanic pentru Brexit, Dominic Raab.

"Dar, de asemenea, nu există alternative credibile propuse de UE. Așa că ne vom menține calmul, dar vom continua să negociem în bună credință", a adăugat Dominic Raab.

Cancelarul german Angela Merkela declarat că i-ar plăcea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană în termeni buni.

"Înseamnă mult pentru mine că facem acest lucru în mod prietenesc", a declarat Merkel.

Multe guverne britanice au spus lucruri negative despre Uniunea Europeană în trecut, a adăugat Merkel, nu este surprinzător că acest lucru a afectat perspectiva opiniei publice asupra Bruxellesului.

Liderii statelor Uniunii Europene au menţinut, cu ocazia summitului informal din oraşul austriac Salzburg, presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May, cerându-i garanţii privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda. Liderii celor 27 de ţări UE au cerut flexibilitate din partea Londrei privind frontiera cu Irlanda, condiţionând viitoarea relaţie bilaterală de acordarea unui statut special Irlandei de Nord. "Avem principii foarte clare referitoare la integritatea pieţei unice şi mai ales în privinţa frontierei irlandeze", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. "Avem nevoie de o propunere a Marii Britanii care să menţină statutul special în acordul de ieşire din UE", a precizat Macron.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană în martie 2019.