În cursul unei întrevederi cu Lillian Mori Pasquier, preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, a anunţat că Rusia se gândeşte să se retragă din Consiliul Europei, date fiind tensiunile existente între Rusia şi Occident. "Vă spun sincer că, în interiorul instituţiei noastre, se discută despre o decizie vizând retragerea din Consiliul Europei", a spus ea, potrivit ziarului Pravda, citat de Rador.

Valentina Matvienko, in umbra lui PutinFoto: Reuters

Potrivit declarațiilor sale, o serie de decizii adoptate de PACE, printre care alegerea judecătorilor şi a comisarului Consiliului Europei, sunt ilegale fără participarea Rusiei. Ea a adăugat că, în opinia sa, situaţia din cadrul PACE este critică şi contrară "principiilor parlamentare". Matvienko a reamintit că negocierile pe tema statutului Rusiei în organizaţie durează de patru ani, "dar lucrurile au rămas exact ca la început", a mai subliniat ea.

La începutul lunii octombrie, PACE urmează să se întrunească într-o sesiune la care este de aşteptat ca parlamentarii europeni să discute o problemă pe care Rusia a propus-o anterior în mod repetat - interzicerea sancţionării delegaţiilor naţionale. Relaţiile dintre Rusia şi Consiliul Europei s-au agravat între anii 2014 - 2015, când parlamentarilor ruşi li s-au retras o serie de drepturi din cauza poziţiei lor pe tema Crimeii.

Moscova a considerat aceste condiţii inacceptabile şi a încetat să mai participe la şedinţele PACE. Disensiunile s-au agravat în vara anului 2017, când Moscova a încetat să mai contribuie la bugetul organizației până când drepturile delegaţiilor ruse nu vor reintra complet în vigoare. În martie, oficialii PACE au recunoscut că măsurile Moscovei au provocat dificultăţi financiare organizaţiei. Bugetul PACE a trebuit redus cu 9%, iar deficitul s-a ridicat la 1,5 milioane euro.