Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, a mers din nou sâmbătă în Italia, teren fertil pentru ideile lui ultra-conservatoare, pe care dorește să le facă să câștige la viitoarele alegeri europene ajutând partidele naționaliste de pe vechiul continent, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apropiat de extrema dreaptă americană, Steve Bannon face de mai multe luni o campanie anti-Uniune Europeană care l-a dus în mai multe capitale, unde a criticat aspru în mod sistematic elitele, birocrația și media tradiționale.

“Dacă am venit aici astăzi, am făcut-o pentru a va spune că totul este indisolubil legat. Brexit, Trump, alegerile din martie 2018 în Italia - fac parte dintr-un tot”, a declarat Steve Bannon sâmbătă seara la Roma. A fost invitat de onoare al chermezei anuale a micului partid suveranist "Fratelli d'Italia", la două săptămâni după ce s-a întâlnit cu Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema dreaptă), omul forte al guvernului italian.

“Primul lucru este o respingere totală a ceea ce elitele au impus civilizației occidentale. De aceea Italia este astăzi centrul universului politic”, a lansat el. Ambiția fostului strateg al lui Donald Trump este să inițieze o revoltă populistă de dreapta pe tot continental grație alegerilor pentru Parlamentul European în mai 2019. De aceea, a anunțat în această vară lansarea unei fundații botezate “Mișcarea”, destinată să organizeze diferitele formațiuni de dreapta radicale și să ajute alegerea unui grup de eurodeputați suficient de puternic pentru a bloca acțiunea forțelor tradiționale.

“Cu ‘Mișcarea’ și partenerii mei din Belgia (unde se va afla cartierul ei general), vom construi un grup și când președintele Trump va fi învins partidul democrat în alegeri (de la jumătatea mandatului) în noiembrie, îmi voi petrece 80% din timp în Europa în vederea alegerilor europene”, a anunțat el. “Și dacă apreciați că vă pot face să câștigați, va voi propune sondaje, date analitice… Vom instala centre de criză, tot ce e necesar pentru a câștiga alegerile”, a dat el asigurări.

În timpul turneului european, Steve Bannon a stabilit contacte cu principalii lideri naționaliști: Marine Le Pen în Franța, protagonistul Brexit Nigel Farage în Regatul Unit, prim-ministrul ungar Viktor Orban sau dl Salvini. Sâmbătă seara, fostul șef al site-ului de știri ultraconservator Breitbart, care avea prima sa mare intervenție publică în Italia, a prezis și o nouă criză financiară. “Ea va face ca cea din 2008 să pară un picnic duminical.

Va fi o criză a datoriei, o criză monetară”, a dat el asigurări. Atena și Roma El a pus criza financiară pe ceea ce a numit “partidul de la Davos”, partidul finanțelor. “Este rezultatul incompetenței sale. Și economia italiană nu și-a mai revenit după această criză”. “Dacă ești un muncitor din clasa de mijloc, ultimii zece ani au fost mai răi decât se poate imagina”, a spus el. “Și știți câți PDG, bancheri și politicieni au mers la închisoare pentru asta? Niciunul”, a lansat el în fața unui auditoriu câștigat pentru cauza lui.

Dl Bannon a insistat și pe criza demografică ce afectează în mod special Italia, unde media de vârstă este una din cele mai ridicate din lume. “Tinerii de astăzi (…) înțeleg că ei nu pot să-și programeze viitorul”, a lansat el, adăugând: “De ce nu se poate vorbi despre demografie, despre faptul că tinerii încearcă să-și facă o familie, să găsească un loc de muncă, fără a fi taxați drept rasiști, drept xenofobi?” Provenit dintr-o familie catolică irlandeză, Steve Bannon a profitat de șederea sa la Roma și pentru a se apropia de institutul catolic Dignitatis Humanae, un centru de studii condus de cardinalul american Leo Burke, unul din principalii opozanți conservatori ai papei Francisc.

“Cultura noastră și civilizația noastră ne-au fost transmise de la Atena, Ierusalim și Roma de-a lungul secolelor. Acest lucru stă pe umerii voștri”, a conchis el.