Statele Unite vor „câștiga” războiul comercial cu China, a dat asigurări duminică șeful diplomației americane Mike Pompeo, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

„Războiul comercial dus de China împotriva Statelor Unite durează de ani de zile”, a susținut secretarul de Stat american în cadrul unei emisiuni televizate, Fox News Sunday, atribuind Beijingului responsabilitatea pentru conflictul taxelor vamale între cele două mari puteri.

Administrația lui Donald Trump a anunțat intrarea în vigoare, începând de luni, a unor noi taxe vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.

China a ripostat anunțând la rândul său noi tarife vamale asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari.

„Dacă vrem să-l numim un război comercial, atunci noi suntem hotărâți să-l câștigăm”, „îl vom câștiga”, a transmis Mike Pompeo.

El a promis să determine China să „se comporte cum ar trebui să se comporte o putere mondială”, să dea dovadă de „transparență” și să respecte „statul de drept”.

„Nu trebuie să furăm proprietatea intelectuală” și trebuie „să respectăm principiile fundamentale ale comerțului în întreaga lume, echitatea și reciprocitatea”, a adăugat secretarul de Stat al SUA.

„Asta i-a spus și președintele Trump omologului său” chinez Xi Jinping, pe care „îl apreciază foarte mult”. „Asta este ceea ce americanii cer și ceea ce muncitorii americani merită”, a insistat Mike Pompeo.