Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel, sâmbătă, la oamenii de ştiinţă turci din străinătate să se întoarcă în ţară, într-o încercare aparentă de a opri "fuga creierelor" pe fondul dificultăţilor politice şi economice, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Lansăm o campanie de a-i aduce pe oamenii noştri de ştiinţă înapoi acasă. Fac apel la oamenii noştri de ştiinţă din toate colţurile lumii să se alăture mişcării ştiinţifice şi tehnologice", a declarat Erdogan la un târg tehnologic şi aerospaţial desfășurat la noul aeroport din Istanbul.

Îmbrăcat cu o uniformă a forţelor aeriene şi escortat de avioane F-16, Erdogan a venit cu avionul pe noul aeroport pentru a participa la evenimentul de sâmbătă.

"Studenţii pe care noi îi trimitem să studieze ingineria în Vest se întorc în bună parte amăgiţi", a spus Erdogan, promiţând sprijin din partea statului pentru noi proiecte, în special în industria apărării.

Comentariile lui Erdogan vin în contextul apariţiei unor statistici la începutul lunii care arată că numărul turcilor care au părăsit ţara în 2017 a crescut cu 42,5% comparativ cu anul precedent, ajungând la 253.640, precizează Agerpres.

Conform Institutului de Statistică din Turcia, principalele motive sunt de ordin economic, politic şi social. Mai mult de jumătate dintre cei care au părăsit Turcia în 2017 au fost tineri din oraşe ca Istanbul, Ankara şi Izmir.