Cel puțin 29 persoane au fost ucise (printre care 12 membri ai Gărzilor Revoluționare) și alte zeci sunt rănite după ce bărbați înarmați neidentificați au deschis focul, sâmbătă, în timpul unei parade militare din orașul iranian Ahvaz (sud-vest). Sângerosul atac este o lovitură importantă pentru Iran, o țară OPEC ce a fost relativ stabilă în comparație cu țări arabe din jur ce s-au confruntat cu tot felul de mișcări populare începând cu 2011. Gărzile Revoluționare sunt cea mai puternică și cea mai bine înarmată forță militară iraniană, controlând și participații de miliarde de dolari în economia țării. Ministrul de externe de la Teheran a afirmat că țara sa va răspunde „decisiv” la atac.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVETEXT, desfășurarea evenimentelor:

18.30 Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, spune că atacul de la parada militară are legături cu „aliații din regiune” ai SUA (Reuters)

„Această crimă este o continuare a comploturilor puse la cale de țările din regiune ce sunt marionete ale Statelor Unite, iar scopul lor este de a crea insecuritate în țara noastră dragă”, a afirmat Khamenei într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Liderul iranian nu a numit acele țări, însă printre aliații SUA în regiune se numără inamicul declarat al Iranului - Israel, precum și statele arabe din Golf, în special Arabia Saudită.

16.30 Bilanțul atentatului din Ahvaz a urcat la 29 de morți (AFP)

„Până în prezent, acest atentat terorist a făcut 29 de martiri și 57 de răniți”, a anunțat al-Alam, televiziunea oficială în limba arabă, citând un deputat iranian, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională și afaceri externe.

16.00 Președintele iranian Hassan Rouhani a ordonat forțelor de securitate ale țării să îi identifice pe cei responsabili de comiterea atacului de sâmbătă, a relatat agenția semi-oficială ISNA, potrivit Reuters.

15.30Un înalt oficial din cadrul Gărzilor Revoluționare a promis răzbunare. ”Inamicii n-ar trebui să-și imagineze că au câștigat imagine cu această mutare sinistră. Poporul iranian și forțele armate vor răspunde la ce s-a întâmplat”, a declarat Yahya Rahim Safavi, citat de IRNA:

14.48 Potrivit ultimelor informații, printre cei 24 de morți sunt 12 soldați ai Gărzilor Revoluționare, iar numărul răniților este mai mare de 60.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice au devenit arma și pavăza guvernării clericale șiite la Revoluția Islamică din 1979. Elită a armatei, ei joacă și un rol major în privința intereselor iraniene din țări precum Irak, Siria și Yemen.

14.35 Organizația Stat Islamic a revendicat și ea responsabilitatea atacului, potrivit agenției de presă a grupării teroriste, Amaq, dar nu a adus nicio dovadă. Anterior, un purtător de cuvânt al unei mișcări antiguvernamentale iraniene afirmase că gruparea arabă Rezistența Națională Ahvaz ar fi în spatele atentatului, tot fără a aduce dovezi. De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei iraniene a afirmat că atacatorii nu provin din Statul Islamic.

14.27General iranian: Atacatorii din Ahvaz au fost antrenați de două țări din Golf și au legături cu SUA și Mossad

13.49O grupare arabă antiguvernamentală, Rezistența Națională Ahvaz, ar fi responsabilă pentru atac. Un purtător de cuvânt al unei dintre cele două grupări ce se identifică drept Mișcarea de luptă Arabă pentru eliberarea Ahvaz, a declarat că Rezistența Națională Ahvaz, o organizație mamă a tuturor mișcărilor armate, este în spatele atacului, dar nu a specificat care grupare membră l-a desfășurat.

13.17Vladimir Putin a transmis condoleanțe președintelui iranian Hassan Rouhani și a spus că Moscova este gata să dezvolte cooperarea în domeniul luptei contra terorismului.

13.07Numărul celor uciși în atentat a urcat la 24. „Sunt și victime civile, inclusiv femei și copii care veniseră să vadă parada”, a spus un oficial pentru agenția IRNA.

12.41Ministrul de externe Javad Zarif a dat vina pe „sponsorii regionali ai terorismului” (expresie care se referă, de obicei, la Arabia Saudită și Israel, inamici ai Iranului) și pe „stăpânii lor din SUA”. Zarif a promis că Teheranul va răspunde „imediat și decisiv”.

12.33 Numărul morților a ajuns la 11 și se estimează că va crește, numărul răniților a urcat la 30, potrivit ultimelor bilanțuri oferite de agenția Tasnim și televiziunea de stat.

10.57Agenția ISNA spune că nouă militari au fost uciși, iar doi dintre cei patru atacatori au murit.

----------------------

Potrivit televiziunii de stat, atacul a vizat tribuna de unde oficialii urmăreau evenimentul anual ce aniversează debutul războiului cu Irakul, ce a avut loc între 1980 și 1988. În Iran au avut loc evenimente similare și în alte orașe, inclusiv în capitala Teheran.

Potrivit agenției semioficiale Mehr, alte focuri de armă au fost trase și când forțele guvernamentale i-au urmărit pe unii dintre atacatori, care au reușit să fugă.

Televiziunea de stat a dat vina pentru atac pe „elementele takfiri”, o referire la militanții sunniţi. Ahvaz este în centrul regiunii Khuzestan, unde au avut loc proteste ale acestei minorități arabe.

Un purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluționare iraniene a afirmat că atacul a fost desfășurat de naționaliștii arabi, despre care a spus că sunt susținuți de Arabia Saudită.