Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că va cere 500 milioane de dolari noului reprezentant special al ONU pentru refugiaţii şi migranţii din Venezuela, Eduardo Stein, pentru repatrierea conaţionalilor care vor să se întoarcă acasă, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă invit, veniţi în Venezuela, vă voi cere să obţineţi 500 milioane de dolari pentru a-i aduce în ţară pe toţi imigranţii care au părăsit Venezuela şi care vor să revină, să se întoarcă toţi", a afirmat joi preşedintele venezuelean în cursul unei şedinţe cu cabinetul său economic, difuzată de televiziune.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au anunţat, miercuri, că l-au desemnat pe Eduardo Stein, fost vicepreşedinte al Guatemalei, ca "Reprezentant special pentru refugiaţii şi migranţii venezueleni" care fug din Venezuela din cauza crizei economice.

Această numire intervine după ce Columbia a sesizat ONU că nu are capacitatea de a face faţă singură sosirii a zeci de mii de migranţi venezueleni.

Şeful statului venezuelean a explicat că cu aceşti bani el va închiria avioane pentru a-i aduce acasă pe imigranţi. "Avem nevoie de o flotă de avioane pentru a-i repatria, nu pot să-i aduc acasă pe jos", a spus el pe un ton ironic.

În timpul reuniunii cu cabinetul său economic, Maduro s-a prefăcut că nu-şi aminteşte numele lui Stein, pe care l-a numit "un soi de inspector, procuror, poliţist de la imigrările din Venezuela".

Aproximativ 2,3 milioane de venezueleni (7,5% din cei 30,6 milioane de locuitori ai Venezuelei) trăiesc în străinătate, dintre care 1,6 milioane au plecat din 2015, când penuria de alimente şi medicamente s-a agravat, în paralel cu hiperinflaţia.