Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat vineri pentru o publicație din Austria că Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să se comporte „ca doi arici iubitori” care nu vor să se rănească reciproc, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

„Trebuie să fim atenți, precum doi arici iubitori”, a declarat Juncker când a fost întrebat despre progresul negocierilor pentru Brexit.

„Când doi arici se îmbrățișează, trebuie să fie atenți să nu se zgârie reciproc”, a adăugat președintele Comisiei Europene într-un interviu pentru Die Presse și Salzburger Nachrichten.

Liderii Uniunii Europene au decis în cadrul unui summit în Austria să încheie acordul pentru Brexit luna viitoare.

Aceștia i-au spus prim-ministrului britanic Theresa May că dacă nu este pregătită să facă concesii în ceea ce privește comerțul și granița irlandeză până în luna noiembrie, Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord.

Marea Britanie consideră, pe de altă parte, că reprezentanții Uniunii Europene trebuie să își modifice poziția privind granița irlandeză, amenințând de asemenea cu părăsirea UE fără un acord post-Brexit.

„În acest moment, cerințele Uniunii Europene pe tema graniței irlandeze sunt imposibil de acceptat pentru Guvernul Marii Britanii. Dacă își vor menține poziția, nu va exista niciun acord”, a declarat Chris Grayling, ministrul britanic al Transporturilor.

„Acordurile se încheie la final. Sunt încrezător că vom ajunge la un consens”, a adăugat acesta.

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Premierul britanic Theresa May a avertizat că alternativa la acordul de Brexit propus de ea este lipsa unui acord, în contextul în care mai mulți parlamentari conservatori contestă propunerile șefei Guvernului de la Londra.