Într-o declaraţie a organizaţiei Amnesty International este tras un semnal de alarmă în privinţa încălcării drepturilor omului în Egipt în perioada preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi şi se subliniază că Egiptul s-a transformat într-o "închisoare în aer liber”, potrivit Rador.

Proces in masa in Egipt, sute de condamnariFoto: Captura YouTube

Amnesty International a acuzat administraţia de la Cairo că a transformat Egiptul într-o "închisoare în aer liber" din cauza încălcării drepturilor omului şi a presiunilor asupra populaţiei.

Potrivit Agenţiei Anatolia, într-o declaraţie scrisă a Amnesty International se arată că din cauza presiunilor la care este supusă populaţia sub conducerea preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, ţara "a retrogradat la cel mai jos nivel" văzut vreodată în privinţa libertăţii de exprimare.

În declaraţie se subliniază că niciodată nu a fost atât de riscant să critici guvernul egiptean şi că "Egiptenii care trăiesc sub conducerea preşedintelui Sisi sunt trataţi ca vinovaţi în cazul în care îşi exprimă paşnic opiniile. Forţele de securitate intervin în mediile politice, culturale şi sociale independente. Măsurile luate au transformat Egiptul într-o închisoare în aer liber pentru cei care critică administraţia".

Situaţia actuală din ţară este mult mai rea decât în perioada de 30 de ani a administraţiei Hosni Mubarak; 117 persoane au fost reţinute pentru acuzaţii de genul a scrie un tweet, a susţine un club de fotbal, a filma, a face un reportaj sau a nu face nimic, se mai arată în document.

Totodată, Amnesty International aminteşte că nume importante precum ministrul Apărării din perioada Mubarak, Sami Anan, candidatul la rezidenţiale Abdel Moneim Aboul Fotouh şi fostul şef al Curţii de Conturi, Hisham Jinina se află în continuare în închisoare. Amnesty International a publicat pe pagina sa de internet fotografii şi perioadele de detenţie ale unor persoane aflate în închisoare.