Au apărut detaliile acordului istoric de la Soci care a liniştit populaţia din Idlib. Acordul în 10 puncte la care au ajuns preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind crearea unei zone demilitarizate, conţine detalii importante, potrivit presei turce, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficial, zona de securitate

În Înţelegerea de la Soci, care a fost pregătită luându-se în calcul toate detaliile şi care transformă provincia Idlib într-o "zonă de securitate", se pune accent pe determinarea în lupta împotriva terorismului. Conform ştirii transmise de CNN Türk, punctele acordului semnat de Turcia şi Rusia, acord care a oferit speranţe milioanelor de locuitori din Idlib, sunt următoarele:

Înţelegerea în 10 puncte

1. - Va fi creată o zonă de reducere a tensiunii din Idlib. Punctele de observaţie ale Turciei vor fi consolidate.

2. - Federaţia Rusă va adoptă măsurile necesare pentru evitarea operaţiunilor militare şi atacurilor asupra provinciei Idlib şi va menţine statu-quo-ul existent.

3. - Va fi înfiinţată o zonă demilitarizată. Această zonă se va întinde pe 15-20 km.

4. - Graniţele zonei demilitarizate vor fi stabilite pe teren.

5. - Toate grupările teroriste vor fi evacuate din zona demilitarizată până la 15 octombrie.

6. - Toate armele grele, printre care se găsesc tancuri, lansatoare de rachetă, tunuri şi mortiere, vor retrase la 10 octombrie din zona demilitarizată din Idlib.

7. - Verificarea zonelor dezarmate va fi efectuată de către militari turci şi ruşi. Zona va fi verificată şi aerian cu avioane fără pilot.

Coordonare comună

8. - Securitatea autostrăzii M4 - M5 va fi asigurată până la sfârşitul anului şi va fi redeschisă traficului.

9. - Pentru menţinerea unui armistiţiu durabil în Idlib vor fi adoptate măsurile necesare. Iranul, Turcia şi Rusia vor înfiinţa un centru comun de coordonare.

10. - Ambele părţi şi-au reafirmat hotărârea privind lupta împotriva terorismului în Siria.

Putem spera din nou

Înţelegerea încheiată pentru menţinerea armistiţiului la Idlib le-a dat locuitorilor provinciei încredere şi speranţa că se vor întoarce acasă. Acordul la care au ajuns preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la Soci, privind menţinerea armistiţiului în Zona de Reducere a Tensiunii din Idlib a reprezentat o speranţă pentru civilii din provincie.

Am răsuflat uşuraţi

Bedir Kaysi, care a fugit din Homs şi s-a stabilit în Idlib, a mulțumit Turciei spunând: "Considerăm acordul ca fiind un lucru bun. Putem spera că ne vom putea întoarce în locurile pe care le-am părăsit." Directorul unui spital din Idlib, Abdüsselam Hasan, a declarat că au fost luate în considerarea dorinţele populaţiei din zonă. De asemenea, Malik Enes a spus că odată cu semnarea acordului, populaţia provinciei a răsuflat uşurată.

Avem încredere în Turcia

Ahmet Zerzur a afirmat că este mulţumit de acordul încheiat. "Rezultatul acordului de la Soci s-a putut vedea şi pe teren. La Biinish şi Maarratmisrin oamenii au organizat manifestaţii de sprijin. Noi avem încredere în Turcia. Atâta timp cât Turcia este prezentă în zonă, noi suntem liniştiţi", a declarat Zerzur. Acesta a mai menţionat că vineri vor fi din nou organizate manifestaţii populare şi a adăugat: "Vom flutura drapelul Armatei Siriene Libere şi drapelul Turciei. Drapelul Armatei Siriene Libere simbolizează continuarea revoltei populare, iar drapelul Turciei, încrederea".

Victoria lui Erdoğan

Analiştii ruşi consideră că înţelegerea la care au ajuns preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind crearea unei zone demilitarizate la Idlib este o victorie comună a Rusiei şi a Turciei. Anton Mardasov, specialist în cadrul Consiliului pentru Relaţii Internaţionale din Rusia, a declarat că înţelegerea reprezintă atât o victorie a lui Erdoğan, cât şi o victorie a Rusiei. Mardanov a spus: "Această înţelegere reprezintă victoria atitudinii lui Erdoğan care nu a permis o operaţiune militară în Idlib. Pe de altă parte, este şi o victorie a Rusiei, care nu doreşte să participe la operaţiuni militare ample".

Au arătat lumii alianţa lor

Denis Korkodinov, specialist în probleme militare, a declarat că decizia liderului rus şi al celui turc reprezintă garanţia clară că grupările radicale din Idlib nu vor mai ameninţa procesul de pace din Siria. Pe lângă acest lucru, decizia adoptată de Erdoğan şi Putin de a demilitariza zona va preveni o catastrofă umanitară, a spus Korkodinov, şi a continuat: "De asemenea, prin înfiinţarea unei zone demilitarizate, au arătat întregii lumi că Ankara şi Moscova au creat o alianţă cu valori politice înalte."

Un pas important

Coordonatorul ONU pentru ajutoarele umanitare în Siria, Panos Moumtzis, a amintit că sunt îngrijoraţi de situaţia umanitară din Idlib. Aplicarea "Memorandumului de înţelegere privind stabilizarea situaţiei în zona de reducere a tensiunii din Idlib" încheiat între Turcia şi Rusia este importantă, a spus Moumtzis şi a adăugat: "Acordul de la Soci încheiat la cel mai înalt nivel este fără îndoială un pas făcut spre direcţia cea bună. Evitarea unei intervenţii militare, apărarea civililor, siguranţa că se pot primi ajutoare umanitare,s unt într-adevăr lucruri foarte importante. Acordul de la Soci este extrem de important, iar pasul a fost făcut în direcţia cea bună".