Unraportrealizat de Data & Society arată cum YouTube furnizează un tărâm fertil pentru ideile radicale de extremă-dreptă, deoarece indivizii interesați de idei conservatoare și libertariene ajung să fie foarte repede expuși la idei naționaliste care apără supremația albilor, scrieThe Guardian.

YouTubeFoto: Max Pixel

Deși algoritmii folosiți de YouTube pentru a genera recomandări sunt parțial vinovați pentru această situație, problema este legată cu precădere de rețeaua socială a persoanelor cu influență politică ce activează pe platformă și de sistemul prin care aceștia se invită reciproc la vizionarea materialelor video postate.

Raportul descrie ,,rețeaua alternativă de influență” dezvoltată de 65 de intelectuali, figuri media și celebrități ale internetului pentru a promova o serie de poziții politice specifice extremei-dreapta. Deși mulți nu împărtășesc o ideologie comună, aceștia sunt uniți cu precădere de poziția reacționară pe care o adoptă: opoziția față de feminism, dreptate socială și politici de stânga. Cei mai mulți se prezintă ca fiind vocea alternativă la media tradițională.

,,Când discutăm despre imaginea grupărilor alt-right sau despre grupările rasiste extremiste ne gândim automat la colțurile întunecate ale internetului”, este precizat în raport. ,,De fapt, foarte mult conținut extremist este extrem de accesibil pe platforme precum YouTube și este finanțat în mod public de indivizi care au resursele financiare necesare pentru a face asta. Acest tip de conținut a pătruns încultura de masă.”