Un tribunal din China a condamnat 10 persoane la închisoare pentru executarea "schemei Ponzi de 40 de miliarde de yuani", a cărei prăbușire a declanșat proteste din partea investitorilor care au fost escrocaţi, a informat presa de stat joi, relatează Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Xu Qin, fondatorul companiei Zhongjin Capital și a companiilor subsidiare, a primit miercuri o sentință de condamnare de către Curtea Populară Intermediară din Shanghai, iar ceilalţi nouă au primit pedepse de la 5 la 12 ani a informat cotidianul Shanghai Daily.

Imperiul Zhongjin a crescut rapid și chiar a deschis un birou impunător pe istorica zonă Bund din Shanghai, atrăgându-i pe investitorii cărora le-a promis finanțare pe termen scurt.

Cu toate acestea, imaginea bogățiilor și a succesului pe care le-a cultivat s-a prăbușit la începutul anului 2016. Poliția a arestat 21 de directori care aveau legături cu Zhongjin, inclusiv Xu, sub suspiciunea de "strângere de fonduri ilicite".

Shanghai Daily a declarat că Xu și ceilalți nouă, care au fost condamnați miercuri, au reușit să facă profit pentru că "s-au folosit de anunțuri online, promoții offline și reclame TV pentru a convinge oamenii că societățile Zhongjin erau bogate și reputate".

"Ei au fabricat produse de finanțare cu randamente pe termen scurt, dar extrem de mari, pentru a atrage investitorii", a spus acesta.

Aceştia au colectat ilegal 40 de miliarde de yuani, iar o mare parte din bani au fost cheltuiţi pentru a cultiva o imagine a bogăției și a reputației.