Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat mediatori, miniştri ai Afacerilor Externe şi diplomaţi din Consiliul de Securitate la o reuniune la New York săptămâna viitoare pentru a discuta pacea în Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri ambasadorul palestinian la ONU, scrie AFP, citat de Agerpres.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Această întâlnire, a precizat Riyad Mansour, va avea loc pe 26 septembrie, în marja Adunării Generale anuale a ONU, care va reuni, începând de marţi, aproximativ 140 de preşedinţi şi şefi de guvern.

Mahmoud Abbas urmează să rostească un discurs în acest cadru pe 27 septembrie, cu puţin timp înainte de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În aceeaşi zi, o reuniune ministerială, organizată de Franţa, Iordania şi Turcia, va avea loc pentru strângerea de fonduri destinate agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), conform unei surse diplomatice franceze.

Sesiunea dorită de preşedintele palestinian ar avea loc pe fondul unui impas în ce priveşte procesul de pace, în aşteptarea unui ipotetic plan de pace american, şi al unei îngheţări a relaţiilor între liderii palestinieni şi americani.

Cele două părţi nu îşi mai vorbesc de la recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului acum aproape un an.

În 2018, Statele Unite au întrerupt progresiv mai multe ajutoare financiare acordate palestinienilor pentru a-i obliga pe aceştia să revină la masa negocierilor.

Reuniunea organizată de preşedintele palestinian va include circa 30 de miniştri şi diplomaţi, precum şi reprezentanţi ONU, a precizat Riyad Mansour.

El a refuzat să dea detalii asupra obiectivului reuniunii, limitându-se la a sublinia "schimbarea radicală" în procesul de pace de la preluarea mandatului prezidenţial de către Donald Trump, la începutul lui 2017.