Secretarul de stat american, Mike Pompeo, va prezida la 27 septembrie o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord, pentru a lansa un nou apel comunităţii internaţionale să menţină presiunea asupra Phenianului, relatează AFP, citat de Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Această reuniune ministerială, în paralel cu Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu ocazia căreia liderii din lumea întreagă se vor reuni la New York, va permite "să se treacă în revistă eforturile noastre spre o denuclearizare definitivă şi complet verificată a Coreei de Nord", a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Ea va permite, de asemenea, "să sublinieze necesitatea pentru toate statele membre de a aplica sancţiunile existente "împotriva programelor atomic şi balistic ale Coreei de Nord, a adăugat purtătoarea de cuvânt în faţa reprezentanţilor presei.

Mike Pompeo a mai lansat astfel de apeluri comunităţii internaţionale în ultimele luni, inclusiv la ONU, deplângând reducerea presiunii la nivel mondial după summitul din iunie de la Singapore dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Luni, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a acuzat în special Rusia că "trişează" pentru "a scurtcircuita regimul sancţiunilor".

De asemenea, Donald Trump şi-a exprimat în ultimele săptămâni îndoieli legate de atitudinea Chinei. Kim Jong Un a reiterat la Singapore un angajament vechi şi vag în favoarea "denuclearizării totale a Peninsulei Coreene".

Modalităţile şi calendarul au fost amânate pentru negocierile ulterioare dintre nord-coreeni şi americani care, între timp, par la punct mort.

Washingtonul a promis să menţină presiunea şi sancţiunile până când denuclearizarea va fi cel puţin pe un drum ireversibil, dar Phenianul a denunţat metode de "gangster", cerând contrapartide rapide în schimbul eventualelor progrese în domeniul dezarmării.

Departamentul de Stat nu a anunţat până în prezent dacă Mike Pompeo se va întâlni cu vreo delegaţie nord-coreeană, săptămâna viitoare, la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU.