"Nu simţim exigenţa de a avea noi sclavi pentru a suplini copiii pe care nu îi mai facem", a spus Salvini. Iar ministrul luxemburghez Asselborn a răbufnit: "În Luxemburg, dragă domnule, aveam mii de italieni care au venit să muncească la noi, nişte migranţi, pentru ca voi în Italia să puteţi să le daţi de mâncare copiilor voştri". Videoclipul acestei altercații a fost publicat pe rețelele sociale de Matteo Salvini, sub titlul: "Matteo Salvini îl combate pe ministrul luxemburghez la Viena". Acesta a circulat masiv, iar formularea "merde!" a câștigat o oarecare notorietate, constată ziarul La Repubblica și Courrier Internațional, citate de Rador.

Cearta Asselborn-SalviniFoto: Hotnews

Pe contul său Facebook, Matteo Salvini a postat o înregistrare video cu altercaţia sa cu Jean Asselborn, în timpul unei reuniuni pe tema securităţii şi imigraţiei care a avut loc la Viena, pe 14 septembrie.

"La naiba, atunci!", a strigat ministrul luxemburghez Jean Asselborn, pe 14 septembrie, în fața discursului lui Matteo Salvini, șeful extremei drepte italiene. Disputa a continuat şi în weekend, prin intermediul mass-mediei.

Vineri, 14 septembrie, a avut loc o reuniune privind migrația și securitatea la Viena, Austria fiind ţara care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Printre participanți s-au numărat şi Jean Asselborn, ministrul de Externe, Imigraţie şi Azil al Luxemburgului, și Matteo Salvini, ministrul italian de Interne.

"Totul a început atunci când Jean Asselborn a spus că imigranții ne permit să facem față îmbătrânirii populației [europene]", relatează cotidianul "Il Fatto Quotidiano". "O afirmaţie pe care Matteo Salvini nu a putut s-o înghită".

Patronul partidului de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini s-a impus ca omul forte al guvernului italian, cu discursurile sale energice și cu politica sa de imigrare foarte dură. El i-a răspuns d-lui Asselborn: "Eu am o perspectivă complet diferită. Cred că sunt în guvern și că sunt plătit de concetățenii mei pentru ca tinerii să reînceapă să facă copii așa cum făceau acum câțiva ani. Nu pentru a-i dezrădăcina pe cei mai buni tineri africani și pentru ca aceştia să-i înlocuiască pe europenii care, din motive economice, nu mai fac copii. Poate că, în Luxemburg, această nevoie există, dar, în tot cazul, în Italia nu avem nevoie să înlocuim copiii pe care nu îi mai avem cu noi sclavi".

Aşezat două locuri mai departe, Jean Asselborn s-a înfuriat: "În Luxemburg, domnule, aveam zeci de mii de italieni. Ei au venit ca emigranți, au lucrat în Luxemburg pentru ca d-voastră, în ​​Italia, să aveți bani pentru copiii voștri. La naiba, atunci!".

Videoclipul acestei altercații a fost publicat pe rețelele sociale de Matteo Salvini, sub titlul: "Matteo Salvini îl combate pe ministrul luxemburghez la Viena". Acesta a circulat masiv, iar formularea "merde!" a câștigat o oarecare notorietate, constată ziarul "La Repubblica".

Spre marea nemulţumire a lui Jean Asselborn care, într-un interviu acordat cotidianului "Spiegel Online", afirmă că videoclipul a fost înregistrat fără știința sa și că ese vorba despre "o provocare calculată". Echipa ministrului italian "filmează în mod sistematic tot ceea ce spune Salvini", spune luxemburghezul care, în același interviu, îl acuză pe Salvini de folosirea "tonului și metodelor fasciste ale anilor '30". Chestionat de "La Repubblica", el adaugă: "A fost o întâlnire informală, dar există totuşi nişte reguli. Dacă toată lumea va veni la Consiliu pentru a înregistra un spot publicitar, va deveni imposibil să se ia decizii pentru progresul Europei".

Matteo Salvini a reacționat pe Facebook: "După ce i-a comparat pe bunicii noștri emigranți italieni cu imigranții ilegali de astăzi, după ce mi-a întrerupt intervenția strigând "merde", iată că ministrul socialist al paradisului fiscal luxemburghez mă face 'fascist'. [...] Dacă îi plac imigranții atât de mult, să-i primească în Luxemburg, în Italia avem deja prea mulți".

Invitat la postul de televiziune Canale5, Salvini a adugat: "Ministrul luxemburghez este ignorant, nu știe nimic despre istoria emigraţiei italiene".

În ceea ce privește problema "tehnică" a înregistrării video, aceasta va fi examinată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie "Corriere della Sera". Austria, care deține președinția rotativă a UE, a declarat pentru ANSA că "nu cunoaște această înregistrare" și că, deşi nu există reguli pentru întâlnirile neoficiale", precum cea din 14 septembrie, obiectivul său este acela de "a asigura discuții confidențiale, respectuoase și echitabile".