Statele Unite iau în considerare o solicitare privind o prezență militară permanentă în Polonia, precum și eliminarea vizelor pentru cetățenii din această țară, a declarat președintele american Donald Trump, în contextul întrevederii cu omologul său polonez Andrzej Duda, la Casa Albă, transmite Reuters.

Andrzej Duda si Donald Trump, conferinta comunaFoto: whitehouse.gov

Polonia a cerut în mod repetat o prezență militară americană permanentă pe teritoriul său, în contextul temerilor față de agresiunea rusă, arătându-și disponibilitatea de a aloca până la 2 miliarde de dolari pentru finanțarea unei astfel de baze, notează Reuters. Militarii americani sunt în prezent desfășurați pe teritoriul Poloniei, prin rotație, în cadrul misiunilor NATO.

Rusia a exprimat preocupare, în luna mai, cu privire la aceste solicitări ale Poloniei, afirmând că extinderea NATO spre granițele sale subminează stabilitatea Europei.

„Polonia este dispusă să aducă o contribuție foarte importantă pentru ca Statele Unite să vină și să aibă o prezență în Polonia, și cu siguranță acesta este un subiect pe care îl vom discuta”, a afirmat Donald Trump la Casa Albă, înaintea întâlnirii cu președintele polonez Andrzej Duda.

„Analizăm foarte serios această posibilitate. Știu că Poloniei îî place foarte mult această idee și, da, este un lucru pe care îl luăm în considerare”, a spus Trump.

Președintele american a mai spus că Statele Unite iau de asemenea în considerare un program Visa Waiver (de scutire de vize) pentru Polonia.

UPDATE: În conferința de presă comună de după întâlnire, președintele american Donald Trump a anunțat că a convenit cu omologul său polonez Andrzej Duda intensificarea relațiilor în materie de apărare și informații.

„Sunt încântat să spun că alianța dintre națiunile noastre nu a fost niciodată mai puternică. În discuțiile pe care le-am avut în această după-amiază, eu și președintele Duda am convenit să consolidăm relațiile noastre robuste din domeniul apărării. Vom spori cooperarea în relațiile militare, de intelligence, apărare antirachetă, tehnologie și instruire”, a spus Trump, potrivit Reuters.

La rândul său, în conferința de presă comună, președintele polonez l-a îndemnat pe Donald Trump „să desfășoare mai mulți soldați americani în Polonia”, relatează AFP.

„Sper că veți lua decizia de a desfășura mai multe unități și echipament (...) Mi-ar plăcea să văd o bază americană permanentă în Polonia”, a adăugat Andrzej Duda, sugerând să fie numită „Fort Trump”.

O astfel de inițiativă, dacă se va concretiza, ar putea produce însă crispări în interiorul NATO, din care Polonia face parte, dar și să agraveze mai tare puternicele tensiuni dintre Occident și Rusia, notează AFP.