Preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, s-a declarat duminică favorabil înscrierii în noua Constituţie, aflată în prezent în dezbatere, a mariajului între persoane de acelaşi sex, transmite AFP, citat de Agerpres.

Miguel Diaz CanelFoto: Wikipedia

"Sunt de acord, cred că faptul de a recunoaşte mariajul între persoane, fără limitări, răspunde problemei de a elimina orice tip de discriminare în societate", a afirmat Diaz-Canel într-un interviu pentru canalul de televiziune latino-american Telesur, difuzat duminică seara.

În acelaşi interviu, primul de când a preluat funcţia în aprilie, notează EFE, liderul de la Havana a eliminat posibilitatea unui dialog între ţara sa şi Statele Unite cât timp se menţine "atitudinea aberantă" a administraţiei Trump faţă de insulă.

"Vrem dialog, dar trebuie să fie între egali, să ne respecte şi să nu ne condiţioneze suveranitatea şi independenţa, deoarece nu acceptăm impuneri şi nu suntem dispuşi să facem concesii", a arătat Miguel Diaz-Canel.

Cele două ţări au restabilit relaţii diplomatice în timpul ultimului mandat al lui Barack Obama, după mai bine de jumătate de secol de adversitate, un "dezgheţ" istoric paralizat brusc după sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, contrar procesului promovat de predecesorul său, notează EFE.

Relaţiile între Cuba şi Statele Unite "sunt în recul", a concluzionat Diaz-Canel, citat de AFP.