Președintele rus i-a propus liderului japonez să semneze un tratat de pace anul acesta, "necondiționat". O revenire în relațiile dintre cele două țări aflate într-o dispută teritorială legată de Insulele Kurile, care le împiedică să dea pagina celui de-al Doilea Război Mondial.

PutinFoto: Agerpres

Între Japonia și Rusia, povestea nu se mai sfârşeşte, însă ea s-ar putea accelera în curând. Președintele rus Vladimir Putin i-a propus premierului japonez Shinzo Abe semnarea, până la sfârșitul anului, a unui tratat de pace "fără condiții prealabile". O adevărată lovitură de teatru în relațiile dintre cele două țări, care ar putea pune capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Moscova și Tokyo încă se luptă pentru suveranitatea a patru dintre Insulele Kurile, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Președintele rus a făcut această propunere, primită destul de rece la Tokyo, pe scena Forumului economic oriental de la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în prezența președinților chinez și sud-coreeni. Vladimir Putin, care a fost foarte precaut în ultimii ani pe această temă, care otrăveşte relații care sunt de altfel în plină dezvoltare, a explicat că "lui i-a venit ideea". Premierul Shinzo Abe tocmai a făcut un apel în favoarea semnării unui astfel de tratat, dar punctele de divergență rămân puternice.

● Cu Insulele Kurile, garanţia accesului la Pacific pentru ruşi

De la începutul secolului al XIX-lea, Rusia și Japonia îşi dispută suveranitatea asupra acestui șir de insule vulcanice care leagă Orientul Îndepărtat rusesc de insula japoneză Hokkaido, de la nord la sud. Bogate în resursele piscicole, Insulele Kurile separă Oceanul Pacific la est de Marea Ohotsk, la vest, unde se află portul rus Vladivostok.

Controlând Insulele Kurile, "Moscova face din Marea Ohotsk un fel de mare interioară" și asigură accesul la Oceanul Pacific, explică istoricul Igor Delanoe, director adjunct al Observatorului franco-rus, cu sediul la Moscova. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu puțin înainte de înfrângerea Japoniei, sovieticii au recuperat toate Insulele Kurile, însă Japonia continuă să revendice suveranitatea celor patru insule, cele mai sudice, pe care le numește "Teritoriile de Nord".

● Ipoteza unui tratat de pace înainte de soluţionarea disputei teritoriale

"Sunt 70 de ani de când încercăm să ne soluționăm divergenţele (...), Shinzo a spus 'Să ne schimbăm abordarea!' ". Și într-adevăr: să o facem! Să semnăm un tratat de pace, nu acum, ci până la sfârșitul anului. Fără nicio condiție prealabilă", a declarat Vladimir Putin, primit cu aplauze de publicul larg format din oameni de afaceri asiatici, în special japonezi. "Și apoi, pe baza acestui acord de pace, ca prieteni, vom continua să rezolvăm toate subiectele de discordie. Mi se pare că ar fi mai ușor să rezolvăm toate problemele pe care nu le-am putut rezolva timp de 70 de ani", a adăugat el.

"Nu cred că propunerea lui cade din cer. Japonezii ar fi trebuit să știe că Vladimir Putin va aborda subiectul astfel, continuă Igor Delanoe. "Remarcile sale reflectă o nouă abordare care a apărut de mai multe luni. Acest scenariu ar consta în disocierea problemei semnării unui tratat de pace de aceea a Insulelor Kurile, însă acesta este un subiect foarte sensibil în Japonia, unde fibrele naționaliste sunt puternice", rezumă istoricul. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a reacționat destul de rău la propunerea lui Vladimir Putin, refuzând să-i "comenteze intențiile" și să reamintească "principiul simplu" potrivit căruia Tokyo va semna un tratat doar după soluționarea problemei atribuirii Insulelor Kurile.

● Un context favorabil apropierii

Contextul este totuși favorabil unei apropieri între cei doi actori. "Există o aliniere a planetelor. Dincolo de Insulele Kurile, există o convergență între Rusia și Japonia de câțiva ani, de exemplu în problema nord-coreeană. Japonezii remarcă, de asemenea, că Orientul Îndepărtat al Rusiei necesită o mulțime de investiții și nu doresc ca acum China să recupereze întregul tort. Acesta este şi raționamentul sud-coreenilor", analizează istoricul. Această apropiere a Japoniei și a Coreii de Sud de Moscova este, prin urmare, legată de aceea - deosebit de puternică - a Rusiei și a Chinei. "De altfel, Putin face această declarație în timp ce se desfăşoară exercițiile militare rusești 'Vostok-2018' în Orientul Îndepărtat, cele mai importante exerciţii de după 1981. Armata chineză i s-a asociat, lucru car nu este văzut cu ochi buni în Japonia și în Coreea de Sud", a declarat Igor Delanoe.

De asemenea, această apropiere între Moscova și Tokyo a fost menționată, miercuri, de către prim-ministrul Shinzo Abe. "Relațiile dintre Rusia și Japonia avansează într-un ritm fără precedent (...) Există un singur obstacol care le împiedică să înflorească pe deplin (...) și nu este vorba decât despre faptul că cele două țări trebuie să încheie încă un tratat de pace", a explicat el. "Dacă nu o facem acum, atunci când? și dacă nu o facem, atunci cine o va face?", a întrebat el. "Suntem amândoi (cu Vladimir Putin) conștienți de faptul că nu va fi ușor. Totuşi, noi avem o datorie față de generațiile viitoare".

● Cooperare economică şi risc de militarizare

Shinzo Abe a estimat că insulele ar putea servi ca un "centru de logistică", devenind un "simbol al cooperării" și făcând din Marea Japoniei "o autostradă care transportă mărfuri în ambele direcții". Până în prezent, ambele țări au făcut progrese mici, angajându-se să faciliteze vizita foștilor locuitori ai acestor insule pentru a se reculege la mormintele strămoșilor lor și pentru a lansa proiecte economice comune, în special pentru pescuit. Luni, Vladimir Putin și Shinzo Abe au anunțat vizita în luna octombrie a șefului de Stat Major al Japoniei, Katsutoshi Kawano, și a unei delegații de oameni de afaceri japonezi în insulele disputate.

"Suntem departe de a vorbi despre o suveranitate comună, dar acestea sunt semnale pozitive", analizează Igor Delanoe, care totuși amintește că, în ultimii ani, au fost trimise și alte semnale, negative, în timpul vizitelor făcute în insulele disputate de căttre premierul rus, Dmitri Medvedev, în 2010, 2012 și 2015, vizite denunțate viguros în Tokyo.

De asemenea, Rusia amenință în mod regulat să militarizeze insulele aflate la sud de Kuriles și a desfășurat deja baterii de rachete de apărare pe coastă.

material Le Figaro (preluare Rador)