Liderii UE au fost provocaţi să discute despre problema respectării drepturilor fundamentale de către Ungaria, la întâlnirea care va avea loc la Salzburg săptămâna aceasta, pe fondul preocupărilor că guvernele europene vor bloca procesul care ar putea duce la adoptarea de sancţiuni la adresa partidului de guvernământ Fidesz al lui Viktor Orban, potrivit Rador, care citează Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta al UE, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a spus că pentru liderii Europei este imperativ să ia poziţie faţă de politicile interne ale dlui Orban, după ce săptămâna trecută europarlamentarii "şi-au făcut treaba", declanşând aşa-numitul proces bazat pe Articolul 7.

"PPE a investit peste două ore în discuţiile despre Orban. Dar în Consiliul European au fost zero minute", a spus dl Weber pentru Financial Times.

"(Emmanuel) Macron (al Franţei), (Mark) Rutte (al Olandei) şi (Xavier) Bettel al Luxembourgului se plâng cu toţii public de Orban, atacându-l şi definindu-se pe ei ca oponenţi politici ai lui. Dar ei nu discută despre asta", a spus dl Weber.

Summitul de o zi şi jumătate al celor 28 de lideri ai UE, care va avea loc în Salzburg, Austria, săptămâna aceasta, va fi prima ocazie când dl Orban va fi faţă în faţă cu omologii săi aflaţi la guvernare, de la declanşarea Articolului 7, săptămâna trecută. Fidesz a condamnat procesul, calificându-l drept o vânătoare de vrăjitoare motivată politic şi un exemplu de "insultă" a Bruxelles-ului la adresa opţiunilor democratice ale poporului ungar.

Apelul dlui Weber reflectă preocupările larg răspândite privind blocarea procesului bazat pe Articolul 7 de către guvernele UE, care trebuie să se pună de acord cu o majoritate de patru cincimi că Ungaria este în pericol să încalce statul de drept, iar apoi să impună orice sancţiuni - cum ar fi privarea Ungariei de drepturile sale de vot în calitate de stat membru - în unanimitate.

Aliaţii dlui Orban din grupul Visegrad, din Polonia şi Republica Cehă, au spus deja că ei vor face uz de veto, împiedicând avansarea procesului. Procesul bazat pe Articolul 7 care vizează chiar Varşovia a fost blocat în Consiliul European de la declanşarea sa la sfârşitul anului 2017.

Diplomaţi din UE au spus că este improbabil ca summitul de la Salzburg să pună în discuţie cazul Ungariei, aşteptându-se ca temele migraţiei şi Brexit să domine dineul liderilor, de miercuri seara. "Orban va fi sigur la masă, dar în acest moment el nu figurează în meniu", a spus o oficialitate.

Mai relevant pentru soarta dlui Orban este faptul că PPE de centru-dreapta va avea o întâlnire înaintea summitului la Salzburg, la care vor participa cancelarul german Angela Merkel, liderul Austriei, Sebastian Kurz şi reprezentanţii UE, Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk.

PPE - care domină eşaloanele superioare ale UE de patru ani şi este cel mai mare grup din parlament - a fost scindat în privinţa deciziei referitoare la Articolul 7. Aproximativ 60% din europarlamentarii PPE au votat pentru mustrarea dlui Orban, dar persoane din interiorul partidului avertizează că grupul nu îl va exclude pe ungur înaintea alegerilor europene care vor avea loc anul viitor în mai.

"Ar fi sinucidere excluderea lui Orban", a spus o oficialitate din PPE, remarcând că eurodeputaţii unguri sunt pe cale să devină al doilea grup naţional în formaţiunea de centru-dreapta, potrivit proiecţiilor electorale. De asemenea, Ungaria îşi păstrează susţinerea partidului bavarez german CSU şi are simpatizanţi în partidul popular de centru-dreapta din Spania.

Dl Weber, care face apel la dialog cu premierul ungar, a avertizat că Budapesta nu trebuie singularizată pentru tratament special în privinţa încălcării valorilor fundamentale.

El a spus că Andrej Babis, premierul Republicii Cehe, "spune lucruri mai rele despre musulmani, decât Viktor Orban".

Oficialităţi ale Parlamentului European au spus că votul privind Ungaria semnifică faptul că atenţia s-ar putea îndrepta asupra celor care i se aseamănă din România - care a fost cuprinsă de proteste anticorupţie - şi din Malta şi Slovacia, unde jurnalişti de marcă au fost ucişi în ultimul an.

Dl Weber a spus că vrea ca premierul României, Viorica Dăncilă, să vină în parlament luna viitoare pentru a le vorbi europarlamentarilor despre alegaţiile referitoare la partidul ei de centru-stânga, al cărui lider Liviu Dragnea a fost condamnat în iunie pentru abuz în serviciu. România va deţine preşedinţia rotativă de şase luni a UE, din ianuarie.

Articolul 7 "nu este o cutie a Pandorei", a spus dl Weber. "Europa are nevoie să vorbească despre aceste probleme. Este o chestiune de supravieţuire a modelului occidental".

Articol de Mehreen Khan-Financial Times (preluare Rador)