Elveția a cerut Rusiei să înceteze orice activitate de spionaj desfăşurată pe teritoriul său, după ce în ultimele zile au apărut două cazuri suspecte de spionaj, relatează Reuters.

Ministerul de Externe elvețian l-a convocat pe ambasadorul rus la Berna de trei ori în acest an, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la operațiunile suspecte care vizează organizațiile cu sediul în Elveția, inclusiv un laborator folosit pentru a testa armele chimice.

"Departamentul Afacerilor Externe al Elveției a cerut Rusiei să pună capăt imediat activităților ilegale desfășurate pe teritoriul elvețian sau împotriva țintelor elvețiene", a afirmat duminică printr-un comunicat.

Agenția de Informații Secrete din Elveția a anunţat vineri că a colaborat cu omologii britanici și olandezi pentru a dejuca o acţiune a Rusiei care, potrivit mass-media, viza un laborator elvețian.

Citând surse anonime, cotidienele elvețiene Tages-Anzeiger și NRC Handelsblad din Olanda au anunţat că agenții suspectați se îndreaptă spre laboratorul Spiez din apropiere de Berna, care analizează arme chimice și biologice și testează agenți meurotoxici precum Novichok.

Marea Britanie spune că Moscova a folosit substanţa neurotoxică Noviciok pentru a încerca să-l omoare pe fostul spion rus Serghei Skripal în orașul englez Salisbury în martie și a acuzat în absență doi bărbați ruși pentru tentativă de crimă.

Operațiunea a dus la expulzarea a doi spioni ruși, în martie.

Între timp, procurorii elvețieni au declarat că investighează un atac cibernetic împotriva birourilor Agenției Mondiale Anti-Doping.