Președinții turc Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin se vor întâlni luni pentru a discuta situația din Siria, au anunțat vineri oficiali turci, în momentul în care Ankara încearcă să obțină o încetare a focului în provincia Idlib (nord-vest), scrie AFP.

Putin si ErdoganFoto: Captura YouTube

"Președintele Erdogan se va întâlni din nou cu președintele Putin, luni", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe Mevlüt Cavusoglu. Un înalt oficial turc a precizat ulterior că întâlnirea va avea loc la Soci, la malul Mării Negre.

Cei doi președinți s-au întâlnit săptămâna trecută în cadrul unui summit consacrat Siriei și organizat de omologul lor iranian Hasan Rohani la Teheran.

În cadrul acestui summit, Erdogan a încercat în zadar să îi convingă pe ceilalți doi președinți să declare o încetare a focului în provincia Idlib, unde forțele regimului de la Damasc, susținute de Moscova și Teheran, par de mai multe zile pe punctul de a lansa o ofensivă.

Regiunea Idlib este ultimul fief al opoziției armate împotriva președintelui Bashar al-Assad, dar este controlată în proporție de 60% de grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), format în special din fosta filiala a al-Qaeda în Siria.

"În chestiunea luptei împotriva organizațiilor teroriste (din Idlib), suntem pregătiți să cooperăm cu toată lumea", a declarat vineri Cavusoglu.

"Dar a ucide fără discriminare civili, copii și femei sub pretextul luptei cu o organizație teroristă nu este uman", a adăugat el.

Turcia, care susține rebelii, se teme că o ofensivă de mare amploare în Idlib, provincie situată la granița sa, va provoca un nou aflux de refugiați pe teritoriul său, în condițiile în care găzduiește deja peste 3 milioane de sirieni.

Circa trei milioane de persoane, dintre care jumătate refugiați din alte regiuni ale Siriei, trăiesc în prezent în Idlib, potrivit ONU.

Câteva zeci de mii de persoane s-au refugiat în septembrie în Idlib din cauza violentelor bombardamente ale regimului din Damasc și ale aviației rusești, care s-au multiplicat timp de mai multe zile înainte de o reducere în intensitate, în această săptămână, tot potrivit ONU.