Coreea de Nord susține că acuzațiile SUA privind implicarea Phenianului în atacurile cibernetice cu programul de tip ransomware WannaCry din 2017 fac parte dintr-o campanie de discreditare, afirmând că hackerul sancționat de Washington nu există, potrivit site-ului Business Insider, citat de Mediafax.

Codul QR al hackerilor WannaCryFoto: Kaspersky

Săptămâna trecută, autoritățile americane au inculpat și sancționat un hacker nord-coreean că ar fi fost implicat în crearea programului de tip ransomware WannaCry care a folosit pentru a lansa atacuri cibernetice ce au afectat milioane de calculatoare din întreaga lume.

Printre instituțiile vizate de atacurile informatice s-a numărat și Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie (NHS), zeci de spitale din această țară fiind afectate.

Potrivit Departamentului Justiției din SUA, hackerul nord-coreean Park Jin Hyok ar fi avut legături cu Lazarus Group, un grup de hackeri susținut de regimul de la Phenian. Grupul este acuzat că ar fi comis și un atac informatic care a vizat Sony Pictures în 2014.

"Actul de acuzare sugerează că Guvernul nord-coreean, printr-un grup susținut de stat, a jefuit o bancă centrală și cetățeni ai altor țări, (...) a creat un program malware perturbator care a afectat în mod nediscriminat victime din peste 150 de țări, cauzând pagube de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde, de dolari", potrivit Departamentului Justiției. Coreea de Nord neagă în mod frecvent că ar fi fost implicată în atacurile cibernetice ce îi sunt atribuite.