​​Un cercetător experimentat a demisionat de la Google în semn de protest față de planurile companiei de a lansa o variantă cenzurată a motorului de căutare special pentru China, scrieThe Intercept.

GoogleFoto: Max Pixel

Jack Poulson a lucrat în departamentul pentru cercetare și inteligență artificială de la Google, unde se ocupa de îmbunătățirea sistemelor de căutare ale companiei.

La începutul lunii august, Poulson și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tentativa Google de a dezvolta în secret o aplicație pentru dispozitivele Android care să poată fi folosită în China. Sistemul de căutare, denumit Dragonfly, a fost gândit în așa fel încât să cenzureze întregul conținut perceput de guvernul chinez ca fiind sensibil, cum ar fi informațiile despre dizidenți politici, discurs liber, democrație, drepturile omului și proteste pașnice.

Poulson a declarat pentru Intercept că nu este singurul care și-a prezentat demisia după ce afacerea Dragonfly a devenit publică. Acesta e de părere că alți patru angajați Google au făcut același lucru din aceleași considerente care l-au motivat și pe el să demisioneze.

Jack Poulson a spus că nu îl îngrijorează doar cenzura folosită de Google, ci mai ales implicațiile deținerii datelor de client din China, unde acestea ar fi disponibile pentru agențiile chinezești de securitate care urmăresc activiștii politici și jurnaliștii din țară.