"Acordul cu Italia asupra repatrierii refugiaţilor a fost perfectat", a anunţat, pe neaşteptate, ministrul german de Interne, Horst Seehofer (CSU), în timpul intervenţiei sale în Bundestag, la Berlin. "Lipsesc doar cele două semnături, cea a colegului meu Matteo Salvini şi a mea. Pentru a economisi costurile de călătorie ne vom trimite documentele pentru a le semna fiecare la el acasă. Acest lucru va mai necesita câteva zile, dar definitivarea acordului este un mare succes", potrivit La Stampa, citat de Rador.

Horst SeehoferFoto: Captura video

Guvernul german a ajuns la acorduri similare şi cu Spania şi cu Grecia, care prevăd respingerea la graniţele germane a refugiaţilor care au făcut deja cerere de azil politic în ţările de primă intrare în Uniunea Europeană.

Potrivit unor estimări aproximative, este vorba despre un contingent de migranţi de circa 40.000 de persoane, numai anul trecut. Pentru ministrul german de Interne, respingerea aşa-zişilor refugiaţi secundari la frontierele germane reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale noii politici migratorii a Berlinului, după restabilirea regulilor fixate în Tratatul de la Dublin.

Aceste norme reglementează competenţele naţionale în gestionarea fluxurilor migratorii, încredinţând responsabilitatea gestionării cererilor de azil politic ţărilor de primă intrare a refugiaţilor în Europa. Un regulament adesea criticat de ţările mediteraneene, dar foarte favorabil în schimb pentru o ţară precum Germania, înconjurată doar de membri UE şi, deci, care nu este ţară de primă sosire a refugiaţilor.