Două treimi din Parlamentul European l-au sancționat pe Orbán. O respingere care arată că argumentul său nu a convins dreapta europeană.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

A fost un punct istoric de cotitură: pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul a votat miercuri, la prânz, pentru a declanșa procedura de sancționare prevăzută la articolul 7 împotriva unui stat membru. În acest caz, Ungaria condusă de Viktor Orbán, care este acuzat de multiple încălcări ale valorilor democratice pe care s-a fondat Uniunea Europeană și care figurează în tratatele sale. Era necesar un vot masiv, deoarece trebuia ca acesta să treacă pragul de două treimi din voturile exprimate. Deputații europeni, cu 448 de voturi, au aprobat raportul Sargentini (o lungă expunere de obiecții) care sprijină sancțiunea, 197 s-au opus și 48 s-au abţinut (cu prudență), potrivit Rador, care citează Le Point.

La nivel formal, miza acestui scrutin este mai mult simbolică întrucât procedura prevăzută în articolul 7 necesită acum un vot unanim al Consiliului European al șefilor de stat și de guvern, unde Ungaria lui Orbán are un aliat neclintit - Polonia lui Kaczynski, care a anunțat deja că se va opune sancțiunii.

Într-adevăr, întrebarea care a fost pusă prin acest vot a fost cea a coerenței ideologice a PPE, formaţiunea politică căreia îi aparține Viktor Orbán și de care, însă, continuă să se îndepărteze. Reuniunea care a avut loc ieri, cu ușile închise, între Viktor Orbán și diferitele grupuri conservatoare ale PPE (CDU, CSU, LR , Forza Italia, Partidul Popular ...) nu a fost ușoară pentru liderul ungar care, de ani de zile, şi-a divizat tabăra. Au apărut linii de fractură.

În fața "tovarășilor" săi, Orbán și-a pledat încă o dată cauza, invitându-i pe prietenii săi să nu cadă în capcana întinsă de oponenții liberali și social-democrați care, în opinia lui, se folosesc de cazul său pentru a divide PPE înainte de alegerile europene din luna mai. El a susținut că atît liberalii, cît și socialiștii PSE nu s-au jenat prea mult să primească în rândurile lideri contestați precum românul Liviu Dragnea sau fostul premier slovac Robert Fico (demisionar din martie 2018 după uciderea unui jurnalist). El a chemat la unitatea PPE în spatele lui.

Dar aceste argumente de tactici politice nu au convins, mai ales ca Orbán a comis o gafă lăudând meritele lui Matteo Salvini, extrema dreaptă italiană, un adversar direct al PPE. "Îi mulțumesc pentru oprirea navelor", a spus el, afirmaţie care a fost ca un duş rece pentru adunare. Într-adevăr, germanii CDU au înțeles că Matteo Salvini nu a avut nicio soluție cu privire la problema migrației și că intenția sa era pur și simplu aceea de a trimite migranții în alte țări europene, începând cu Franța lui Macron și Germania lui Merkel. Însă Orbán, folosindu-se de linia Salvini, nu a marcat puncte.

Pentru CSU, Manfred Weber (de altfel liderul grupului PPE din Parlament) i-a reamintit lui Orbán că trebuie să propună un "compromis" cu privire la reforma în materie de azil și să prezinte "un plan de ieşire din criză". Orbán nu a făcut-o. O ieșire elegantă din acest dosar spinos ar fi fost mai ușoară pentru toată lumea. De asemenea, Weber i-a reproşat liderului ungar că îl prezintă pe Emmanuel Macron ca pe un federalist îngrozitor, când, de fapt, PPE, partid de inspiraţie democrat-creștină inspirat, partidul părinților fondatori ai Europei, urmărește obiectivul pe termen lung al unei Europe federale, începând cu faimosul Franz-Josef Strauss, "Taurul din Bavaria", o referire la CSU, atât de drag lui Manfred Weber ...

Printre cei mai porniţi împotriva lui Orbán s-au afat reprezentanții partidelor nordice care au aderat la PPE. Eurodeputaţii suedezi l-au criticat pe Orbán pentru "încălcarea normelor comune". Ei au respins argumentele liderului maghiar care, în fața Parlamentului, cu câteva ore mai devreme, a încercat să se ascundă în spatele "poporului ungar" pe care Europa ar dori să-l pedepsească când, în realitate, procedura de sancționare nu vizează decât s pună capăt acțiunilor anti-europene ale guvernului său.

Reprezentanții CDU al d-nei Merkel au fost fermi cu el: nu este posibil ca partidul d-nei Merkel să aprobe o alianță a unui membru al PPE cu extrema dreaptă a lui Matteo Salvini. Potrivit acestora, cordonul ombilical dintre dreapta și extrema dreaptă nu poate fi rupt. De asemenea, CDU nu a admis faptul că Orbán folosește termenul ironic "UERSS" pentru a desemna Uniunea Europeană. "Este ofensator!", i s-a spus. Mai ales că CDU, partidul dominant în PPE, revendică plin de mândrie moştenirea europeană la şlefuirea căreia a contribuit UE, zeci de ani. "Vi se cere să respectați ideile lui Helmut Kohl", i-a reamintit CDU premierului ungar.

În delegația franceză a republicanilor, vocile au fost împărțite. Nu este surprinzător că Nadine Morano a sărit în ajutorul lui Viktor Orbán. Eurodeputata s-a declarat foarte deranjată de raportul de acuzare, pe care mulți (inclusiv germanii și suedezii) l-au recunoscut a fi "de proastă calitate". În acelaşi mod, punerea sub acuzare a prim-ministrului unui stat suveran în fața unui Parlament, care nu i-a acordat decât șase minute pentru a se apăra de un potop de intervenții acuzatoare, nu a fost nici cel mai bun mod de a proceda, nici de face ca Europa să fie apreciată ... Pentru Morano, deputații europeni nu sunt "nici procurori, nici judecători". Dar articolul 7 din tratat este redactat astfel. Şi tratatul a fost aprobat de statele membre ... "Sunt gaulistă pentru un grup de centru-dreapta, dar nu vreau să cad în capcana stângii", a spus ea, invitându-l pe Viktor Orbán să nu părăsească PPE.

La sfârșitul întâlnirii, toată lumea se confrunta cu un caz de conștiință: să-l sancționeze pe Orbán în numele principiilor europene pe care le încalcă sau să închidă ochii la acţiunile sale pentru a nu risca divizarea familiei politice? Cu o eventuală deteriorare electorală colaterală: alegătorii dreptei sunt din ce în ce mai mulți anti-migranți și Orbán este eroul lor ca și Salvini ...

Problema menţinerii Fidesz (partidul primului-ministru maghiar) în cadrul PPE apare într-adevăr atunci când se reiau rezultatele votului de miercuri. Faptul că 448 de voturi au fost în favoarea unei sancțiuni a regimului ungar se datorează unei mari părţi din PPE care şi-a abandonat "copilul teribil" ...

Totuşi, Viktor Orbán a primit sprijinul italienilor din Forza Italia, iar Partidul Popular Spaniol părea împărțit cu privire la el. Fără îndoială că fracturile anunţă o reorganizare politică majoră a spectrului european după alegerile europene din mai 2019. Sau poate chiar înainte de acestea ... (preluare Rador)