Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de ziariști și de ONG-uri, a condamnat joi Marea Britanie pentru interceptările masive ale comunicațiilor, o operațiune dezvăluită de Edward Snowden, scrie AFP.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)Foto: CEDO

Potrivit Curții, interceptarea masivă a comunicațiilor și dispozițiile adoptate pentru a obține aceste date de la furnizorii de acces la internet au încălcat articolul 10 al Convenției europene pentru drepturile omului din cauza "garanțiilor insuficiente aplicate informațiilor jurnalistice confidențiale".

Aceste interceptări au încălcat și articolul 8 al Convenției europene privind dreptul la respectarea vieții private și familiale, a adăugat Curtea.

CEDO a estimat în schimb că dispozitivul de împărțire a informațiilor cu state străină nu constituie o încălcare a Convenției.

Potrivit documentelor dezvăluite în 2013 de Edward Snowden, care a dezvăluit interceptările operate de agenția americană de securitate NSA, serviciile secrete britanice, în principal GCHQ, sunt un actor major în supravegherea comunicațiilor mondiale.