În discursul rostit la Parlamentul European, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a cărui ţară a ieşit luna trecută se sub tutela economică a Uniunii Europene, a susţinut perspectiva europeană a Turciei, scrieHurriyet, citat de Rador.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Luând cuvântul în cadrul şedinţei privind "Viitorul Europei", Tsipras a declarat că perspectiva europeană a Turciei trebuie consolidată. Tsipras a enumerat lucrurile ce ar fi necesare pentru ca viitorul Europei să fie unul mai bun şi a spus: "Avem nevoie să consolidăm perspectiva europeană a Turciei. Trebuie să facem în aşa fel încât această mare ţară să devină iar o ţară democratică".

Menţionând că Grecia şi Cipru sunt piloni ai stabilităţii în "regiunea instabilă a Mediteranei de Est", Tsipras a afirmat: "Am reuşit să menţinem canalele de comunicare deschise cu Turcia. Ceea ce înseamnă că pacea este în siguranţă în Marea Egee. Şi în problema migranţilor încercăm să găsim soluţii bazate pe colaborare. Am început negocierile în privinţa găsirii unei soluţii juste şi durabile în problema cipriotă".

Tsipras a atras atenţia că problemele din Europa nu sunt legate numai de partidele de extremă dreapta şi de cele populiste, xenofobia şi şovinismul sunt prezente şi în interiorul partidelor democratice şi a adăugat: "Rasismul şi xenofobia au început să fie prezente şi în discursurile politice ale partidelor conservatoare".