Statele Unite au anunțat închiderea biroului OEP de la Washington. O măsură luată pentru a crește presiunea asupra liderilor palestinieni. Măsuri luate pentru a-i forța pe palestinieni să revină la masa negocierilor.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat marți (11 septembrie) decizia Statelor Unite de a închide Biroul Reprezentanților Palestinieni la Washington, ultima dintr-o serie de măsuri luate de Donald Trump împotriva palestinienilor. În aceeași zi, palestinienii au anunțat că și-au înteţit eforturile împotriva Israelului la Curtea Penală Internațională (ICC). Prin închiderea misiunii de la Washington, care servea drept ambasadă a Autorității Palestiniene în țară, "Statele Unite au luat decizia corectă", a spus Netanyahu într-un comunicat, potrivit Le Point, citat de Rador.

"Israelul susţine decizia Statelor Unite al căror obiectiv este acela de a le spune palestinienilor care refuză să negocieze și să se angajeze împotriva Israelului la forurile internaționale, că nu aceasta este modalitatea prin care pot obține pacea", a adăugat el. Decizia americană, anunțată luni, este justificată juridic de demersurile palestiniene pentru a-i aduce pe liderii israelieni în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI). Dar Washingtonul îi acuză pe liderii palestinieni şi că refuză să vorbească cu administrația lui Donald Trump sau să înceapă negocierile cu Israelul.

"Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) nu a luat nicio măsură pentru a permite începerea negocierilor directe și semnificative cu Israelul", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al Statelor Unite, Heather Nauert.

Într-un comunicat, ea a spus că Washingtonul le-a permis până acum palestinienilor să își păstreze misiunea diplomatică doar pentru a se angaja într-un efort de pace. "Dimpotrivă, liderii OEP au condamnat planul de pace american fără ca măcar să-l fi văzut și au refuzat să discute cu guvernul Statelor Unite despre eforturile sale de pace", a adăugat ea. În consecinţă, "administrația a decis că biroul OEP de la Washington va fi închis deocamdată", a anunţat ea.

Oficialii palestinieni au înghețat orice contact cu guvernul Statelor Unite, deoarece președintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul la sfârșitul anului 2017 ca fiind capitala Israelului. Această decizie unilaterală, rupând cu decenii de consens internațional, i-a înfuriat pe palestinieni care văd în ea negarea uneia dintre cerințele lor esențiale: că Ierusalimul de Est, anexat și ocupat de Israel, să fie capitala statului la care ei aspiră. Închiderea misiunii palestiniene se adaugă unui serii de măsuri luate în doar câteva săptămâni de administrația Trump, inclusiv anularea ajutorului bilateral în valoare de peste 200 de milioane de dolari și încetarea finanțării agenţiei ONU care oferă servicii milioanelor de refugiați palestinieni (Unrwa).

Unrwa, care ajută peste trei milioane de refugiați palestinieni, declară că se confruntă cu o "criză financiară fără precedent" și are nevoie de aproximativ 200 de milioane de dolari pentru a-și păstra școlile și centrele de sănătate până la la sfârșitul anului. A doua zi după anunțarea închiderii misiunii lor la Washington, palestinienii au raportat că au predat la CPI noi dovezi ale "crimelor de război" israeliene împotriva satului beduin Khan al-Ahmar din Cisiordania ocupată.

Palestinienii sesizaseră deja CPI cu privire la acest sat cu case din tablă și pânză, unde trăiesc aproximativ 200 de beduini. Curtea Supremă israeliană a dat undă verde distrugerii sale. Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie au cerut marți Israelului să renunțe la distrugerea acestui sat. Dosarul palestinienilor include "crimele" de transfer forțat de populație, "epurare etnică" și distrugerea proprietății civile, a declarat liderul palestinian Saëb Erekat în faţa presei, la Ramallah. De asemenea, palestinienii au cerut CPI să accelereze examinarea altor dosare prezentate cu privire la activități israeliene care reprezintă crime de război, în opinia lor, şi despre care au afirmat că au avut loc în timpul războiului din Fâșia Gaza din 2014 sau în legătură cu colonizarea, a adăugat el.