Legile europene care acordă indivizilor dreptul de a fi uitat pe internet ar putea fi extinse la scară globală. Google susține că astfel de legi ar putea fi folosite ca un instrument de cenzură în regimuri nedemocratice, scriu cei de laBBC.

GoogleFoto: Max Pixel

Curtea Europeană de Justiția va lua o decizie cu privire la o lege internațională până în 2019. 15 judecători vor analiza dovezile prezentate de 70 de persoane la Luxemburg în decursul acestei săptămâni.

Dreptul de a fi uitat pe internat a apărut în 2014, după ce spaniolul Mario Costeja a câștigat procesul în care susținea că datele vechi despre situația sa financiară ar trebui șterse de pe Google.

ECJ a decis atunci ca informația ,,neadevărată, inadecvată, irelevantă sau excesivă” să nu mai fie listată pe motoarele de căutare. În vreme ce conținutul rămâne online, el nu mai este listat printre rezultatele căutarii pe motoarele de căutare.

Din 2014, Google a primit peste 700 000 de cereri de scoatere din listă a unor informații personale care se regăsesc pe 2,7 milioane de adrese web. Doar 44% dintre cereri au fost rezolvate între timp.