Prim-ministrul Kosovo, Enver Hoxhaj, a declarat ieri că se așteaptă să ajungă la o înțelegere cu Serbia care să le permită ambelor țări să facă progrese în vederea aderării la Uniunea Europeană. Acesta susține că o astfel de înțelegere este de așteptat până în primăvară, scriu cei de la Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, însă Serbia nu a recunoscut încă noul stat ca fiind suveran. Relațiile dintre cele două țări sunt în continuare tensionate.

Una dintre precondițiile aderării la UE este semnarea unei înțelegeri între cele două state. Belgrad și Pristina s-au angajat să poarte un dialog mediat de UE în 2013, însă nu foarte multe progrese au fost înregistrare.

Reporterii Reuters l-au întrebat pe prim-ministrul Hoxhaj când se va ajunge la înțelegerea la care lucrează ambele state. Acesta a răspuns că ,,fie până la sfârșitul anului, fie până la primăvara.”

,,Nu putem semna nicio altă înțelegere”, a mai adăugat acesta, precizând că președintele sârb Aleksandar Vucic ,,este ultimul om din Serbia în care putem avea încredere.”

Cu toate acestea, Hoxhaj și-a exprimat speranța ca procesul de negociere să ducă la formarea unei relații de încredere între cele două țări.