Comandatul Gărzii naționale rusești, Viktor Zolotov, l-a provocat la duel pe opozantul numărul 1 al Kremlinului, Alexei Navalny, pe care l-a acuzat de corupție, într-un videoclip postat pe Internet, scrie AFP.

Viktor ZolotovFoto: youtube.com

Îmnbrăcat în uniformă, generalul Zolotov îl critică dur, cu insulte și amenințări, timp de aproape 7 minute, pe Navalny, în acest videoclip publicat pe contul de YouTube al Gărzii naționale rusești.

"Dvs, dl Navalny, nu ați dat nicodată socoteală (...) Nimeni nu v-a dat un șut în fund. O să îl simțiți în stomac", spune Viktor Zolotov, fost șef al serviciilor de securitate ale lui Vladimir Putin.

"După mine, aveți reflexe ofensatoare și calomnioase. În lumea militară, nu se iartă așa de ușor", continuă el, înainte de a reaminti că, timp de secole, persoanele jignite provoacă la duel și că "nimeni nu ne împiedică să revenim măcar parțial la aceste bune tradiții".

"Vă provoc la duel: în ring, pe tatami, unde vă convine. Și vă promit că vă distrug în câteva minute", a adăugat generalul Zolotov, care îl acuză pe Alexei Navalny că este un agent american "putred".

La sfârșitul lui august, Alexei Navalny a publicat pe YouTube un videoclip, vizionat de 2 milioane de oameni, în care se adresează soldaților din poliție și din Garda națională, afirmând că se luptă și pentru interesele lor: "Vă vom apăra în fața puterii și a comandantului vostru corupt", spunea acesta.

În aceste imagini, opozantul îl acuză pe Viktor Zolotov că s-a îmbogățit prin suprafacturarea achizițiilor de produse alimentare, afirmând că acesta este "foarte bogat" iar familia sa deține mai multe proprietăți de lux.

Viktor Zolotov a preluat conducerea Gărzii naționale, provenită din reorganizarea forțelor ministerului de Interne, încă de la crearea sa, în 2016. Garda națională este însărcinată cu combaterea terorismului și a crimei organizate dar și cu garantarea menținerii ordinii publice.

Întrebat de presă cum comentează aceste afirmații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că "uneori, în fața calomniilor fără scrupule, trebuie să te lupți în felul tău".