Aproape un milion de catalani s-au adunat marți pe o arteră din Barcelona pentru "Diada", "sărbătoarea națională" catalană, demonstrând încă o dată capacitatea de mobilizare, după eșecul tentativei de secesiune de Spania și nouă lideri politici în închisoare, scrie AFP.

Manifestatie pro-secesiune la BarcelonaFoto: Captura YouTube

La ora 17,14 (15,14 GMT) fix, comemorând cucerirea Barcelonei de către trupele regelui Felipe al V-lea, care a suprimat autonomia regiunii, în 11 septembrie 1714, manifestanții au înălțat o mare de drapele separatiste, scandând "Independență!", pe bulevardul Diagonal.

Poliția municipală din Barcelona a anunțat că a numărat "circa un milion" de manifestanți, același număr ca anul trecut.

Revendicarea renunțării la anchetele împotriva liderilor separatiști, încarcerați sau fugiți în străinătate pentru rolul jucat în tentativa de secesiune, se află în centrul revendicărilor protestului convocat sub sloganul "să creăm republica catalană".

13 lideri catalani, printre care fostul președinte regional Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia, sunt acuzați de rebeliune și riscă până la 25 de ani de închisoare.