Di Maio susține că proiectul de liberalizare al guvernului Monti distruge familii, însă propunerea sa a reușit să antagonizeze taberele comercianților, informează publicația italianăCorriere.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Până la sfârșitul anului vom promulga o lege prin care să interzicem comerțul în centrele comerciale din țară pe durata weekendurilor și în timpul sărbătorilor. Liberalizarea orelor de activitate, introdusă de guvernul Monti, distruge familiile italiene. Trebuie să începem să reglementăm când se deschid și când se închid magazinele”, a declarat Di Maio.

Acesta și-a anunțat intențiile la începutul verii. Comisia parlamentară pentru Comerț și Fabricație se va reuni în cursul acestei săptămâni pentru a discuta proiectul de lege.

Propunerea Ligii prevede ca programul magazinelor din duminicile din decembrie să fie stabilit de consilii regionale și de autoritățile locale.

Propunerea a fost întâmpinată cu entuziasm de asociațiile pentru comerț care s-au opus liberalizării, precum Filcams-Cgil și Confesercenti. Pe de altă parte, marii comercianți se plâng că noul plan ar putea duce la dispariția a peste 50 000 de locuri de muncă, conform directorului executiv al lanțului de supermarketuri Conad, Francesco Pugliese.

Matteo Renzi a comentat propunerea lui Di Maio pe Facebook:

,,Să forțezi pe toată lumea să închidă duminica, așa cum susține Di Maio, este absurd: asta înseamnă că foarte mulți tineri vor rămâne fără un loc de muncă. (...) Când spune că familiile sunt afectate pentru că se lucrează duminica, acesta arată că a pierdut contactul cu realitatea. Di Maio a confirmat deja că este ,,ministrul șomajului”: dacă măsura este aprobată, mulți tineri vor rămâne fără loc de muncă.”