Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, lider al Partidului Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta), a propus luni formarea unui bloc comun în cadrul Parlamentului European cu partidul premierului ungar Viktor Orban, transmite AFP, citat de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

"Invit cu plăcere prim-ministrul ungar Viktor Orban şi partidul său Fidesz să lucrăm împreună într-un bloc comun al UE", a scris Heinz-Christian Strache pe Facebook.

Strache şi alţi membri ai formaţiunii sale sunt, ca şi Viktor Orban, susţinători ai unei linii dure contra migranţilor ce sosesc în Europa, dar FPÖ face parte în prezent, alături de alte partide de extremă dreapta, din grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţilor. Fidesz este membru al Partidului Popular European.

Mâna întinsă lui Orban de Strache, prezent în guvernul de coaliţie condus de conservatorul austriac Sebastian Kurz, vine cu o zi înaintea discursului pe care urmează să-l rostească premierul ungar în faţa Parlamentului European pentru a-şi apăra guvernul în faţa unui raport elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" şi cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE.

Eurodeputaţii vor decide dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept. Procedura care priveşte acest articol, invocat deja în cazul Poloniei, în decembrie, ar putea duce în final la privarea Ungariei de dreptul său de vot în Consiliul UE şi Consiliul European, cu condiţia unui vot unanim în acest sens al celorlalte state membre.

Dezbaterea va avea loc marţi după-amiaza la Strasbourg iar votul miercuri. Deşi politica lui Viktor Orban a stârnit numeroase critici, ea a fost salutată de partidele anti-imigraţie sau de către critici la adresa UE din toată Europa.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, şi-a exprimat admiraţia pentru Viktor Orban iar cei doi s-au întâlnit în august pentru a lansa un manifest ostil imigraţiei în vederea alegerilor europene din primăvara lui 2019.

Salvini s-a întâlnit de asemenea săptămâna trecută cu Steve Bannon, fostul consilier al preşedintelui american Donald Trump, care declară că a discutat cu Orban asupra proiectului de a forma o mişcare de dreapta paneuropeană înaintea alegerilor de anul viitor.