Peste 30.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din regiunea Idlib din Siria în ultima săptămână, după ce forțele guvernamentale susținute de aliați au reluat bombardamentele împotriva rebelilor, conform unui reprezentant ONU, citat de Reuters, precizează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Directorul Biroului ONU pentru coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Mark Lowcock, a declarat că bombardamentele din Idlib ar putea duce la relocarea a peste 800.000 de persoane.

Directorul a transmis că 47% dintre cei care și-au părăsit locuințele s-au mutat în tabere pentru refugiați, 29% locuiesc cu alți membri ai familiei, 14% s-au organizat în tabere informale, iar 10% s-au cazat în diferite locuri.

Conform lui Lowcock, majoritatea localnicilor au migrat spre zone mai sigure din regiune. Peste 2.9 milioane de persoane locuiesc în regiunea Idlib și în zonele adiacente controlate de rebeli, Latakia, Hama și Aleppo.

„Ne pregătim activ pentru posibilitatea ca civilii să migreze în număr mare spre alte zone”, a declarat Lowcock. „Trebuie să existe moduri de a gestiona această problemă care să nu transforme regiunea Idlib într-o catastrofă umanitară în următoarele luni”, a adăugat acesta.

Autoritățile din Damasc, susținue de Rusia și Iran, au pregătit o ofensivă majoră pentru recuperarea controlului asupra provinciei Idlib, controlată momentan de rebeli.