Nouă măsură antipalestiniană a administraţiei Trump: Statele Unite şi-au făcut cunoscută decizia de a închide misiunea palestiniană la Washington, a anunţat luni, 10 septembrie, înaltul oficial Saëb Erekat, numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), potrivit rador, care citează Le Monde.

PalestinaFoto: Wikipedia

Această decizie este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de administraţia preşedintelui Donald Trump contra conducerii palestiniene care a îngheţat relaţiile cu oficialii americani după recunoaşterea unilaterală, în decembrie 2017, de către Statele Unite, a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Pe 31 august, Washingtonul a anunţat suspendarea participării sale la finanţarea agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni, provocând îngrijorarea ONU. Pe 8 septembrie, Donald Trump a ordonat suprimarea unui ajutor de 25 de milioane de dolari (peste 21 de milioane de euro) destinat spitalelor palestiniene din Ierusalimul de Est.

Dar spre deosebire de măsurile anterioare, americanii au justificat oficial închiderea reprezentanţei la Washington nu prin îngheţarea în continuare a relaţiilor la iniţiativa preşedintelui Mahmud Abbas, ci prin demersurile palestinienilor care urmăresc să-i ducă pe liderii israelieni în faţa justiţiei internaţionale pentru "crime de război", a explicat Hossam Zomlot, reprezentantul OEP la Washington.

Într-adevăr, palestinenii au depus la CPI, de la aderarea lor în 2015, mai multe dosare privind crime comise, după părerea lor, de liderii israelieni, în special în războiul din Gaza din 2014 sau cele legate de colonizare - ca transferurile forţate de populaţie.

"Politică de pedepsire colectivă"

Palestinienii nu vor "ceda la ameninţările americane" şi nici nu vor ceda în atitudinea lor faţă de administraţia Trump, nici în eforturile lor de a trimite în faţa judecăţii crimele comise, potrivit lor, de liderii israelieni, a afirmat Saëb Erakat.

"Este vorba de o nouă ilustrare a politicii de pedeapsă colectivă practicate de administraţia Trump contra poporului palestinian, căruia i-a tăiat deja ajutorul financiar pentru servicii umanitare, inclusiv în sectorul sănătăţii şi educaţiei", a comentat luni Saëb Erekat. "Această periculoasă escaladare arată că Statele Unite caută să distrugă sistemul internaţional pentru a acoperi crimele israelienilor", a adăugat el.

OEP al preşedintelui palestinian Mahmud Abbas este văzută de comunitatea internaţională ca organizaţia care reprezintă poporul palestinian şi coordonează Autoritatea Palestiniană.