Fostul prim-ministru belgian, Guy Verhofstadt, liderul Grupului liberal și de centru din Parlamentul European (ALDE), dorește să formeze o mișcare cu En Marche în vederea alegerilor europene din 2019, a spus el duminică într-un interviu pentru Ouest-France. Puțin mai târziu, în Le Monde, se putea citi că delegatul general al Republicii En Marche, Christophe Castaner, consideră că partidul prezidențial nu este "într-o logică a alianței", potrivit Le Soir, citat de Rador.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

"După întâlnirea Orban-Salvini, lupta din 2019 va fi o luptă între populiștii naționaliști, pe de o parte, și o alternativă pro-europeană", a declarat Guy Verhofstadt, în timp ce extrema dreaptă face un progres la alegerile legislative din Suedia.

Fostul prim-ministru asigură că are cu Emmanuel Macron nu doar "aceeași analiză", ci și "mai mult sau mai puțin aceleași propuneri". El spune că este gata să se așeze în același grup parlamentar, al cărui nume nu este încă definit. Această mișcare comună va fi lansată în octombrie.

"Va fi ceva nou, o mișcare. O alternativă pro-europeană la naționaliști", a declarat centristul liberal, care pledează pentru o campanie comună. "Fiecare partid își va păstra simbolurile, dar vom crea o mișcare mai largă. Scopul este acela de a crea un grup decisiv în viitorul parlament, un instrument de stopare a valului naționalist", continuă președintele ALDE.

Referitor la "Spitzencandidate", principiu potrivit căruia șeful listei partidului ajuns în frunte devine primul președinte al Comisiei Europene, căruia Emmanuel Macron i se opune, Guy Verhofstadt este acum critic. "Rămâne un sistem în care d-na Merkel decide cine este următorul președinte al Comisiei. Mă preocupă mai mult faptul că adevăratul candidat al Partidului Popular European (principalul partid parlamentar) este dl.Orban", asigură Guy Verhofstadt, care pledează pentru "partide pan-europene" și "democrația transnațională".

În căutarea aliaților din Europa împotriva naționaliștilor eurosceptici, Emmanuel Macron s-a întâlnit joi la Luxemburg cu liderii Benelux și apoi cu Angela Merkel, vineri, la Marsilia.

În paralel, președintele francez încearcă să creeze un fel de mișcare european "En Marche" pentru a-și aduce ideile la alegerile europene, o scadenţă din care a făcut o miză crucială pentru mandatul său de cinci ani. De asemenea, Christophe Castaner, delegatul general al Republicii En marche, s-a dus marți la Bruxelles pentru a tatona mai multe partide europene, în scopul de a constitui până la sfârșitul anului o "platformă comună" cu alte mișcări progresiste, în faţa naționaliștilor.