Dolarul american a depășit luni pragul de 70 de ruble, o premieră din martie 2016, într-un context comercial mondial tensionat și marcat de creștere a prețului petrolului, scrie AFP.

Rubla ruseascaFoto: Captura YouTube

La închiderea bursei din Moscova, dolarul atingea 70,43 ruble, un nivel inedit de peste doi ani, când Rusia era în mijlocul unei crize economice și financiare provocate, printre altele, de sancțiunile occidentale impuse pe fondul crizei ucrianene.

Euro era cotat la 81,75 ruble la închidere, o altă premieră din martie 2016.

"Presiunea asupra monedelor din țările emergente continuă", în special în fața unui dolar întărit după publicarea unor indicatori economici americani foarte buni, crede Dmitri Poleiov, economist șef la fondul sueveran rus (RDIF).

"Atât timp cât contextul extern nu se stabilizează (...) va fi destul de dificil pentru rublă să atingă nivele mai mult sau mai puțin echilibrate", a adăugat el.

Devizele emergente rămân afectate de prăbușirea lirei turcești. Investitorii se tem de asemenea de o escaladare a răzoiului comercial dintre Statele Unite și China precum și de sancțiunile americane împotriva petrolului iranian, care urmează să intre în vigoare în noiembrie.