Forțele de ordine din Rusia au închis peste 800 de persoane în urma protestelor organizate ieri în toată țara. Un ONG pentru drepturile omului susține că protestele sunt o reacție la creșterea vârstei de pensionare și că această schimbare îi afectează popularitatea lui Vladimir Putin în rândul alegătorilor, informează agenția de presă Reuters.

Alexei NavalnyFoto: Facebook / Alexei Navalny

Protestele, organizate de liderul opoziției Alexei Navalny și suporterii acestuia, au fost o lovitură de imagine la adresa autorităților care se așteptau ca prezența la vot să fie foarte ridicată la alegerile regionale organizate ieri. Foarte multe persoane au preferat să nu meargă la vot pentru a protesta împotriva creșterii vârstei de pensionare.

Filmările de la proteste arată cum poliția și jandarmeria au folosit forța pentru a dispersa mulțimea.

Autoritățile au refuzat să autorizeze cele mai multe dintre proteste, declarându-le astfel ilegale. Acestea au fost organizate în peste 80 de orașe din Rusia.

OVD- Info, o organizație pentru drepturile omului care monitorizează numărul arestărilor zilnice din țară, susține că 839 de oameni au fost reținuți în urma protestului, inclusiv apropiați ai lui Navalny, care se află la închisoare.

Cele mai multe rețineri au fost făcute în St Petersburg: 354. Aici autoritățile au aprobat cererea de organizare a protestului, pentru ca ulterior să îl declare ilegal.