Aproximativ 200 de veterani de război din Kosovo au blocat șoseaua care duce la satul Banje înaintea unei vizite pe care președintelui sârb Aleksandar Vucic ar urma să o facă duminică în satul kosovar populat de etnici sârbi, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

Kosovo, care are o populație de 1,8 milioane de locuitori și este, în principal, populat de etnici albanezi, și-a declarat independența față de Belgrad în 2008, la aproape un deceniu după ce atacurile aeriene ale NATO au înlăturat forțele sârbe și au oprit represiunea împotriva etnicilor albanezi într-o contra-insurgență.

Acum este recunoscută de mai mult de 100 de națiuni, dar nu de Serbia, Rusia și cinci state UE.

O minoritate a sârbilor rămași din Kosovo trăiesc în enclave mici în zone locuite în principal de albanezi care reprezintă mai mult de 90% din populația kosovară. Majoritatea sârbilor kosovari locuiesc în zonele nordice din vecinătatea Serbiei și nu recunosc instituțiile din Priștina.

"Vucic ar trebui să-și ceară scuze pentru crimele comise și masacrele din tot Kosovo", scria pe o pancartă pe drumul spre Banje, blocat de mașini și de un camion.

"Vucic nu va trece", scria pe un altul.

Președintele sârb le-a spus reporterilor că va încerca să folosească un drum de ocolire pentru a vizita satul.

Normalizarea legăturilor bilaterale este o condiție esențială atât pentru Kosovo, cât și pentru Serbia, de a avansa spre obiectivul de aderare la UE.

Așteptările legate de un acord care ar implica un schimb de teritorii propuse atât de Belgrad, cât și de Pristina, s-au diminuat după ce întâlnirea dintre Vucic și omologul său kosovar, Hashim Thaci, a fost anulată brusc vineri