​Matteo Salvini, liderul extremei drepte italiene, devenit ministru de Interne și om forte al Guvernului, l-a primit vineri, la Roma, pe Steve Bannon, fost consilier al președintelui american Donald Trump, în vederea unei colaborări pentru a face din mișcarea acestuia „primul partid parlamentar european” și pentru a „salva Europa”, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„El este cu noi!”, a scris vineri pe Twitter belgianul Mischaël Modrikamen, liderul Partidului Popular, o mică formțiune valonă de extremă dreapta, care îl însoțește pe Steve Bannon în eforturile sale de a reuni populiștii și euroscepticii în interiorul unei „Mișcări” paneuropene.

Mesajul a fost însoțit de o fotografie cu cei trei, toți surâzători la finalul unei întâlniri desfășurate vineri, la Roma, la sediul Ministerului de Interne italian.

Întrebat în legătură cu această raliere, sâmbătă, în marja Forumului de la Cernobbio (nordul Italiei), ce reunește lideri politici și economici, Salvini a explicat că alegerile europene din 2019 reprezintă „o ocazie de schimbare istorică și ultimul prilej de a salva Europa”.

„Europa, sunt pe cale să o scufunde. Spiritul european, spiritul unei comunități renăscute, noi vrem să îl salvăm, noi. Lucrăm să devenim primul grup parlamentar european și să uităm trista parabolă socialistă care a adus șomaj și insecuritate”, a adăugat Salvini.

Într-un interviu pentru New York Times, Steve Bannon a spus că europarlamentarele vor reprezenta „ocazia pentru populiști de a prelua controlul”, precizând totodată că vizează în primul rând să trimită suficienți aleși populiști în Parlamentul European pentru a bloca agenda forțelor tradiționale.

Prezent la Cernobbio, liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders s-a declarat și el interesat de proiect.

Steve Bannon, scandalosul fost strateg al lui Donald Trump, încearcă să creeze o organizație botezată „Mișcarea”, care ar uma să se implanteze la Bruxelles în vederea favorizării ascensiunii populismului de dreapta în Europa.

Bannon explica în luna iulie, pentru Daily Beast, că „Mișcarea” va fi în măsură să întocmească sondaje şi să ofere sfaturi şi opinii personalităţilor din dreapta eşichierului politic care nu dispun de organizaţii suficient de rodate pentru a putea oferi susţinere.

Obiectivul său este clar, şi anume să rivalizeze cu fundaţia miliardarului american George Soros, Open Society, considerată ca fiind mai degrabă de stânga.