Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că un acord cu Kosovo, dorit de Bruxelles, nu este pentru viitorul apropiat, deplângând poziţia Germaniei care se opune oricăror modificări de frontiere amintite în ultimul timp în acest dosar, relatează Agerpres.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

"Nu suntem aproape de niciun acord. Nu avem pentru acesta sprijinul comunităţii internaţionale, în special al primei puteri europene", a declarat presei Aleksandar Vucic, întrebat despre afirmaţiile cancelarului german Angela Merkel, care doreşte păstrarea actualelor frontiere în Balcani.

Liderul sârb s-a exprimat în cursul unei vizitei făcute sârbilor din Kosovo, cărora dorea să le prezinte progresele în dialogul cu autorităţile de la Pristina. Demarat în 2011, sub egida Uniunii Europene, acest dialog se află în punct mort de mai multe luni.

În ultimele săptămâni, Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar, Hashim Thaci, şi-au reafirmat dorinţa de a relansa acest dialog. Ei au sugerat că ar putea fi avute în vedere unele ajustări frontaliere pentru a rezolva litigiul dintre Serbia şi Kosovo, a cărui independenţă nu este recunoscută de Belgrad. Cei doi lideri nu au oferit totuşi detalii precise.

Potrivit observatorilor, aceste ajustări ar putea consta în schimbul între nordul Kosovo, locuit majoritar de sârbi, contra văii Presevo, regiune din sudul Serbiei cu o populaţie majoritar albaneză.

Angela Merkel a reiterat sâmbătă poziţia Berlinului care consideră că orice modificare de frontiere în această regiunea devastată de o serie de războaie în anii 1990, soldate cu peste 130.000 de morţi, este potenţial periculoasă.

"Cred că integritatea teritorială este un punct de plecare important pentru a aduna la un loc această regiune şi a avea, într-o zi, o cooperare mai strânsă când toate ţările vor fi membre ale Uniunii Europene", a declarat cancelarul german la Skopje, cu prilejul unei întâlniri cu premierul macedonean.

"Avem un mare interes pentru ca regiunea să fie stabilă", a mai spus Angela Merkel, adăugând că "regiunea Balcanilor de Vest este decisivă pentru stabilitatea întregii Uniuni Europene".